Dvě křesla pro Piráty? Všichni jim to dají sežrat, byl by to přepych, říká komentátor

Poslanci Pirátů Olga Richterová a Jakub Michálek.

Korecký a Holec o Pirátech

Kolik vládních postů je přiměřených v poměru ke čtyřem poslancům v koalici pěti stran? Přestože se spekuluje o dvou postech, experti a komentátoři to považují za nepravděpodobné. Jako o přepychu dokonce mluví komentátor Miroslav Korecký z MF Dnes. A to i přesto, že předseda hnutí STAN Vít Rakušan v neděli prohlásil, že to bude „více než jedno“. Korecký ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS mluvil také o motivaci Starostů, kteří prý mají černé svědomí.

I když koalice Pirátů a Starostů bude mít ve Sněmovně 37 mandátů, jen čtyři z nich připadnou původně silnější straně předsedy Ivana Bartoše. Voliči totiž na hlasovacích lístcích kroužkovali kandidáty Starostů, straně tak zajistili 33 poslanců.

Piráti by ale stejně mohli ovládat dvě ministerstva. Respektive, koalice Pirátů se Starosty jich může dostat 6 a bude záležet jen na nich, jak si je rozdělí.

„Starostové mají černé svědomí, že Piráti zaplatili skoro celou kampaň. Budou mít tendenci jim něco dát. Pirátům se divím, že jim to nepřipadá trapné a chtějí se zesměšnit. Všichni jim dají sežrat, že se čtyřmi poslanci mají dvě ministerstva, to je přepych,“ zhodnotil komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS MF Dnes Miroslav Korecký.

S příchodem nové vlády, pokud ji bude sestavovat předseda ODS a šéf koalice Spolu Petr Fiala, by podle informací redakce CNN Prima NEWS mohl velmi reálně vzniknout post ministra pro IT a digitalizaci. Obsadit by ho mohl Bartoš, o kterém se spekuluje také jako o šéfovi resortu pro místní rozvoj. Ministerstvo práce a sociálních věcí by případně mohla převzít poslankyně Olga Richterová.

„Všichni kromě Pirátů už byli ve vládě a ví, jaký je problém, když dáte parťákovi ministerstvo a on více než s opozicí bojuje s vámi. Teď půjde o každý resort a hraje se o zastoupení Pirátů po jejich volebním fiasku. Usmívám se, že chtějí vicepremiéra pro digitalizaci se čtyřmi poslanci,“ podotkl ve Zprávách PLUS komentátor Petr Holec z Info.cz.

Rakušan míří na vnitro, co další ministerstva?

Naopak šéf Starostů Rakušan v rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil, že bude usilovat o post ministra vnitra. „Přijde mi to přirozené. Nevidím ani po výsledku voleb žádný důvod něco měnit. Na post se odborně připravuji. Dlouhodobě se seznamuji se strukturou ministerstva, mám vytipované oblasti, kterým bych se chtěl v rámci resortu věnovat. Dávám tomu pracovní nasazení a přípravu,“ popsal Rakušan.

O jakých ministrech se spekuluje a jak by mohlo vypadat personální obsazení vlády, pokud by byl premiérem Petr Fiala? Přečtete si ZDE.

Tagy: