Plesl: Hrozí, že Pavel skončí jako chromá kachna. Nemůže se měřit se Zemanem a Klausem

Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl

Prezident by se měl vyjadřovat k tématům, která jsou pro jeho zemi aktuální. Petr Pavel to ale na rozdíl od svých předchůdců nedělá a maximálně vydá nicneříkající a obecné vyjádření, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Současné hlavě státu proto podle něj hrozí, že skončí jako „chromá kachna“.

Česká republika stojí před řadou důležitých témat, ať už se jedná o drahé potraviny, krizi ve zdravotnictví, či hospodářskou stagnaci. Pavel v těchto záležitostech ale většinou mlčí, což podle Plesla není vhodné. „Na bývalých prezidentech Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi vidíme, že tyto věci komentují a vlastně tak do značné míry suplují to, co nedělá současná hlava státu,“ konstatoval.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel mezi nejvlivnějšími osobnostmi Evropy. Objevil se v žebříčku, v němž figuroval i Feri

Pavel se podle Plesla nejspíše řídí heslem „kdo nic nedělá, nic nezkazí“, což je krátkozraké. „Prezident je ústavní činitel číslo jedna a má velice silný mandát,“ připomněl šéfredaktor MF Dnes s tím, že pokud se země dlouhodobě nevyvíjí dobře, lidé dříve nebo později začnou prezidenta vinit, že se neangažoval ve prospěch nějakého řešení.

To by podle Plesla mělo negativní vliv na Pavlovu popularitu, který by mohl skončit jako „chromá kachna“. „Čili člověk, který nebude mít žádný respekt ani se od něj nic nebude očekávat a bude jenom do konce volebního období čekat na vysvobození z této osobní tragédie,“ uvedl.

Důvodem současného chování prezidenta může být podle šéfredaktora MF Dnes skutečnost, že se Pavel svým předchůdcům nemůže rovnat. „Pavel není rovnocenným partnerem jakéhokoliv ministra české vlády, možná s výjimkou ministryně obrany, protože o těchto věcech prostě nic neví, nerozumí jim a nemůže se tedy ani kvalifikovaně ptát. A to je bohužel ten největší problém, který teď s prezidentem máme,“ dodal Plesl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Petr Pavel si musí ujasnit, čeho chce dosáhnout. Evidentně si neví rady, míní komentátor

Tagy: