Pljuščenko pro mě není autorita, říká úspěšná krasobruslařka. Předtím hanila jeho show

Rusko disponuje řadou výtečných krasobruslařek, které ale v poslední době nemohly kvůli důsledkům války na Ukrajině závodit na mezinárodní scéně. Jednou z mála možností, kde mohou nyní ukázat své dovednosti, je kontroverzní turné organizované Jevgenijem Pljuščenkem. Mezi svěřenkyně dvojnásobného olympijského vítěze do nedávna patřila i Alena Kostornajová. S Pljuščenkem ale nebyla spokojená a dala mu sbohem.

Kostornajová se v roce 2020 stala mistryní Evropy a v sezoně 2019–⁠2020 ovládla i finále Grand Prix. Dále také získala jednou stříbro a dvakrát bronz na ruském národním šampionátu. Patří mezi mnoho ruských krasobruslařských talentů a není náhodou, že pochází z líhně úspěšné trenérky Eteri Tutberidzeové.

Před časem ale mladá krasobruslařka usoudila, že by byla vhodná změna a vymanila se zpod křídel Tutberidzeové. Podle koučky za to mohly bídné vztahy s ostatními závodnicemi. Kostornajová se vydala za Jevgenijem Pljuščenkem, vítězem soutěže jednotlivců i týmů z olympiády v Turíně a trojnásobným mistrem světa.

Nicméně pro Kostornajovou byla spolupráce s Pljuščenkem vystřízlivěním. Uvědomila si, že jí nevyhovuje řídit se pokyny muže. „Je to zajímavé. Předtím byli všichni moji trenéři jen ženy. Jak se ukázalo, nerespektuji mužského trenéra. Pro mě není autorita. Když pracuji se ženou, tak se spoléhám na její zkušenosti, znalosti a ne na patriarchát,“ konstatovala v rozsáhlé zpovědi pro podcast webu Championat.

Proto se i přes rozepře posléze vrátila k Tutberidzeové. „Pracovala jsem se silnými a nezávislými ženami, které dosáhly všeho. Chci se také osamostatnit. Proto jsem se rozhodla požádat Eteri Tutberidzeovou, aby mě vzala zpět a ona mi vyhověla,“ podotkla. Nyní piluje své skoky pod vedením Eleny Bujanovové.

Kostornajová litovala účasti na Pljuščenkově show

Že Pljuščenkova akademie nebyla pro 18letou Kostornajovou dostatečně dobrou, není pro samotnou bývalou hvězdu krasobruslení bolestivé jako to, co se děje kolem jejího turné nazvaném Unie šampionů. Série exhibic po ruských městech čelila velké kritice z více důvodů. Měla to být perfektní – ryze sportovní – show, ale hned při první zastávce v Tule provázela akci válečná propaganda. Iluzi o nepolitičnosti „zničily“ například vstupenky do Ledového paláce, na kterých dominoval ruský válečný symbol Z. K tomu byla připojena hesla „Za mír! Za Rusko! Za budoucnost!“.

Během minulého víkendu se krasobruslaři setkali v Petrohradě. Diváci byli svědky děsivého pádu 18letého krasobruslaře Jevgenije Semenenka. Mladý sportovec špatně dopadl při doskoku ze čtverného toeloopa a udeřil se hlavou o led. Místo toho, aby se svého vystoupení vzdal, pokusil se několikrát vstát a dokončit ho, zřítil se však mezi diváky. Na ledové ploše totiž chyběly mantinely. Semenenka poté převezli do nemocnice s těžkým otřesem mozku.

Kostornajová se na Pljuščenkově turné představila v Tule, ale později litovala. „Svým vystoupením jsme nechtěli nikoho napadat ani vyjadřovat svůj politický postoj. Chtěla bych se upřímně omluvit všem, kteří byli uraženi tím, co se stalo,“ napsala podle sports.ru na sociální sítě, aby později svůj příspěvek smazala.

Patří mezi mnoho ruských sportovců postižených současnou válkou na Ukrajině. A spekuluje se o tom, že by si někteří krasobruslaři mohli změnit občanství, aby znovu získali možnost objíždět největší mezinárodní akce. Kostornajová o tom však neuvažuje. „Mohu odpovědět pouze za sebe a vím jistě, že to neudělám,“ řekla před pár dny agentuře TASS.

Tagy:
válka propaganda krasobruslení sport Rusko Eteri Tutberidzeová Jevgenij Pljuščenko Alena Kostornajová