Zákaz vleků lidem nevadí, prohánějí se na bobech. Lyžařské areály byly znovu plné

Také třetí den po zastavení provozu lyžařských vleků se Češi prohánějí po tuzemských sjezdovkách. Sněhové radovánky návštěvníkům bíle pokrytých svahů nezkazil ani nedělní přechod do 5. stupně protiepidemického stupně PES. Ten mimo jiné omezuje shlukování maximálně na dvě osoby nebo zakazuje vycházení mezi 23:00 a 5:00.

Nadšenci se na sjezdovkách často neprohánějí na lyžích, ale spíše na bobech nebo sáňkách. První den nejpřísnějších restrikcí si lidé užívali například ve skiareálu Telnice na Ústecku nebo na Lipně v jižních Čechách. Ve středu se lidé zase mačkali na svahu středočeského areálu Monínec.

„Chtělo by to, aby se už konečně vleky rozjely. Zatím ale máme možnost zkoušet něco nového,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden z návštěvníků lipenského areálu, který si místo lyží oblíbil boby a sáně. Nevadí mu ani, že po adrenalinové jízdě z kopce dolů musí místo pohodlného vleku použít vlastní nohy a sjezdovku vyšlápnout.

Plno bylo také v dalším areálu nedaleko Lipna, konkrétně ve Frymburku. „Nevadí nám, že vleky nejezdí. Je krásné počasí, syn si užil bobovačku,“ popsala jedna z návštěvnic centra ve Frymburku. Dalším lidem ale zavření vleků vadí a doufají, že vláda své rozhodnutí co nejdříve změní. K tomu by mohlo dojít 10. ledna, kdy by měli čeští politici jednat o tom, zda na základě vývoje epidemie opatření neuvolní. Podmínkou je přesun do čtvrtého stupně, kterému právě od neděle rizikové skóre systému PES odpovídá.

Výdejová okénka táhnou

Hojného počtu návštěvníků na lyžařských svazích využili i majitelé kiosků. I když nemohli mít plnohodnotně otevřeno, teplé nápoje a jídlo mohli prodávat alespoň prostřednictvím výdejového okénka. Podle záběrů CNN Prima NEWS neměli o zákazníky nouzi.

Neděle se kromě zastavení provozu vleků nesla ve znamení zákazu prodeje jiných než nezbytných věcí a potravin. Češi se tak v supermarketech setkali s páskami, které ohraničovaly zakázané zboží. V Teplicích si lidé mohli koupit například aku vrtačku nebo žehlící prkno, s ponožkami nebo silonkami už to bylo horší. V Kauflandu na pražském Vypichu zase jedna ze zákaznic nepochodila s nákupem přání k narozeninám nebo spodního prádla pro dítě. Pokud by ale chtěla mop na vytírání nebo pánev, měla by úspěch.

Tagy:
lyžování sjezdovka Lipno CNN Prima NEWS Ústecký kraj Jihočeský kraj koronavirus PES lyžařský vlek pátý stupeň Monínec Telnice bobování svah Protiepidemický systém České republiky Frymburk