Plynové kotle v EU do pár let skončí. Politici varují, že domy se tak stanou neprodejnými

Evropská unie zakázala vytápění fosilními palivy od roku 2040. Někteří europoslanci varují, že by v důsledku toho mohly domy vytápěné zemním plynem být už za pár let neprodejné. Pro novostavby se zákaz týká už od roku 2030. Ministerstvo průmyslu a obchodu kritiku odmítá a tvrdí, že směrnice není závazná a Česko si jednotlivé parametry může upravit podle svého.

Před třemi lety řešila rodina Zapletalových nové vytápění. „V roce 2021 nám bylo doporučeno topení plynem,“ řekla majitelka domu Věra Zapletalová. Za své úspory si tehdy rodina pořídila nový kotel na zemní plyn. „Byli jsme rádi, že máme nové plynové topení a že máme možná do konce svého života klid,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Evropská komise uvolnila pro Česko dotace za 702 milionů eur na zmírnění hospodářské krize

Jenomže pak přišla válka na Ukrajině a ceny vystřelily vzhůru, rodina měla strach, zda plyn vůbec bude, a zda na něj budou mít peníze. Teď jsou naštvaní podruhé. Evropská komise totiž schválila směrnici o energetické náročnosti budov, která zakazuje od roku 2040 vytápění tímto způsobem.

Směrnice, která je součástí Zelené dohody pro Evropu, zavrhuje fosilní paliva od roku 2030 pro nově stavěné domy a budovy. Od roku 2040 pak pro úplně všechny nemovitosti. Historické stavby budou mít výjimku.

„Byli jsme proti tomuto návrhu. Je to velmi obtížně technicky proveditelné a zejména v té druhé fázi vytvoří obrovský tlak na majitele budov,“ uvedl europoslanec a lídr kandidátky Evropského parlamentu koalice Spolu Alexandr Vondra (ODS).

Podle jeho kolegy z europarlamentu Ondřeje Knotka (ANO) se v důsledku směrnice prodraží výstavba nových domů a vyžádá si investice do již stojících budov. „Občanům tedy prodraží život. Bude záležet, jak si s tím čeští zákonodárci vypořádají a jestli budou dostatečně flexibilní při aplikaci směrnice do českého práva,“ sdělil Knotek.

Stát již vyhradil peníze na podporu

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že zemním plynem v Česku vytápí skoro dva miliony domů. Na Evropské radě se Česko, spolu se Slovenskem, Polskem, Chorvatskem a Švédskem zdrželo, proti byli jen Maďaři a Italové.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zdůrazňuje, že směrnici si Česko ještě může přizpůsobit. „Tak, jak je směrnice v současné době napsaná, není pro rezidenční bydlení závazná. Stát, potažmo ministerstvo průmyslu, bude nastavovat schémata podpor a už nyní je alokováno 200 miliard korun,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti).

Pokud nové složení europarlamentu směrnici nepřepracuje, bude možné po roce 2040 používat jen plynové kotle přizpůsobené na biometan nebo vodík.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zelenání ekonomiky jde hrozně rychle, říká Klaus. Vyměnit Síkelu a Stanjuru nestačí, změňme systém

Tagy: