Vondra: Zachraňme spalovací motory, pomohou syntetická paliva. Podle Turka tomu nerozumí

Alexandr Vondra

České zájmy v Evropě - Migrační pakt

Středeční superdebata s názvem České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS nabídla velice peprný střet osmi lídrů, kteří kandidují do Evropského parlamentu. Zástupci pětikoaličních, opozičních i neparlamentních subjektů se neshodli v případě migrace, Green Dealu ani ruské invaze na Ukrajinu. Vlákno výroků naleznete v tomto článku. Později si budete moci pustit záznam celé superdebaty.

„Zajistili jsme, že se spalovací motory nevyřadí z výroby hned, prostě se budou do roku 2035 vyrábět. V novém europarlamentu otevřeme legislativu, která zakazuje výrobu spalovacích motorů od roku 2035. Budeme chtít uchovat spalováky. Věřím, že bude možnost využívat syntetická paliva a že to bude fungovat,“ řekl Alexandr Vondra (ODS) během debaty.

VIDEO: Druhá část superdebaty, kde se diskutovalo o válce na Ukrajině

V případě syntetických paliv nesouhlasil lídr koalice Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek: „Green Deal je potřeba rušit, rušit a rušit. V životě jsem neviděl tolik blbostí. Mám pocit, že to vymýšleli filosofové typu Timmermans a Von der Leyenová, kteří si myslí, že elektřina vzniká v zásuvce a peníze vznikají v tiskárně. Obávám se, že Green Deal je postaven na technologiích, které nefungují. Na nesmyslech, jako jsou syntetická paliva. O nich mluví ti, kteří vůbec neví, jak fungují.“

Třetí část superdebaty. Diskuse o Green Dealu:

CNN Prima NEWS dlouhodobě věnuje evropské politice velkou pozornost a pravidelně vysílá debaty českých europoslanců z Evropského parlamentu v Bruselu a Štrasburku, aby měli diváci možnost poznat, jak tito lidé chtějí hájit zájmy českých voličů v EU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Europoslanci schválili celý migrační balíček. Panovala nejistota, frakce počítaly každý hlas

Pozvání do superdebaty lídrů přijali:

  • Klára Dostálová (nestr. za ANO)
  • Alexandr Vondra (SPOLU)
  • Danuše Nerudová (nestr. za STAN)
  • Marcel Kolaja (Piráti)
  • Petr Mach (SPD a Trikolora)
  • Kateřina Konečná (STAČILO!)
  • Lubomír Zaorálek (SOCDEM)
  • Filip Turek (nestr. za Přísaha a MOTORISTÉ SOBĚ)

Kandidáti byli vybráni na základě zprůměrování relevantních předvolebních průzkumů pro volby do Evropského parlamentu a Poslanecké sněmovny v maximálním možném počtu, který umožňují kapacity studia v Evropském parlamentu v Bruselu.

Letošní volby do Evropského parlamentu odstartují za necelé dva měsíce. Letos přitom voličům půjde o hodně, protože evropská legislativa dopadá na životy obyvatel jednotlivých členských států víc než kdykoliv dřív. V následujícím volebním období se totiž bude rozhodovat o řadě klíčových témat, jako je budoucnost Green Dealu, o další podpoře Ukrajiny vůči ruské agresi nebo o tom, jak bude vypadat v následujících letech boj s nelegální migrací do EU.

Tagy:
Evropa politika CNN Prima NEWS Evropská unie Terezie Tománková Evropský parlament Brusel Česko Evropské volby 2024 Lubomír Zaorálek Kateřina Konečná Danuše Nerudová České zájmy v Evropě Alexandr Vondra Marcel Kolaja Klára Dostálová Petr Mach Filip Turek