Plzeň vyměnila negativní tlak za pozitivní, říká Csaplár. Nepomoc rozhodčích ji posune

O finančních problémech fotbalové Viktorie Plzeň se mluví už dlouhé měsíce. Jak vážné potíže jsou, to ví nejlépe generální manažer a majitel Adolf Šádek. Nyní klub zahájil léčebnou proceduru – začíná si na sebe konečně zase vydělávat. A možná by se mohl zcela uzdravit, pokud by postoupil do Ligy mistrů. Potřebuje k tomu ještě dvě zvládnutá předkola, to první proti aktuálně neznámému Šeriffu Tiraspol bude rozehráno už v úterý večer (19:00).

Třikrát v Lize mistrů během sedmi let. Západočechům se mezi sezonami 2011–2012 a 2018–2019 povedl mimořádný úspěch, který do jejich pokladny přinesl stovky milionů korun. Do toho je nutno započítat i další výdělky z působení v Evropské lize.

Viktoria si zvykla na vysoký životní standard, ale když v posledních třech ročnících bušila na vrata Evropy bez efektu, začala se dostávat do svízelné situace. Proto pro úřadující mistry bylo naprosto kardinální zvládnout 2. předkolo Ligy mistrů proti Helsinkám. Tým kouče Michala Bílka si mohl oddechnout, po nervózní výhře na hřišti HJK doma soupeře sfoukl výsledkem 5:0. A s tím se pojí příjem minimálně 72 milionů korun, protože Plzeňští nyní mají jistotu Evropské konferenční ligy, i kdyby ve zbylých předkolech pohořeli.

„Mělo by to být tak, že se jim nyní bude hrát lehčeji,“ glosuje pro CNN Prima NEWS trenér Josef Csaplár před dvojzápasem Viktorie se Šeriffem Tiraspol, který startuje v úterý v moldavském městě Kišiněv, protože Tiraspol leží v prorusky orientované separatistické oblasti Podněstří.

Nejde si říkat: Máme na to

„Tlak na kluky nyní bude menší, mohli by hrát uvolněněji. Nicméně nejlepších výsledků dosáhnou lidé, kteří dokážou svojí ctižádostí a touhou po úspěchu vytvořit tlak sami na sebe. Tlak – řekněme negativní – způsobený tím, že hráli o přežití, je pryč. A teď se do popředí dostává jiný tlak – pozitivní,“ pokračuje Csaplár. Netroufá si říct, jestli má současná Viktoria sílu na to, aby se stala jedním z 32 týmů, které budou hrát na podzim Ligu mistrů. Což by mimochodem znamenalo dárek na uvítanou od organizace UEFA zaštiťující evropské poháry v podobě šeku na 383 milionů korun.

Csaplár volí oblíbené spojení „záleží na losu“. K tomu dodává, že český fotbal se dostal do situace, kdy musí kluby doufat, že dostanou přijatelného soupeře. „Nelze si moc říkat: ‚My na to máme, jsme dobří.‘ Neviděl bych ani příliš velkou výhodu v tom, jestli je Plzeň nasazená, nebo ne,“ poznamenává odborník, který naposledy trénoval Příbram.

Pokud by Viktoria postoupila do závěrečného předkola – takzvaného play-off – potká některý z následujících nenasazených mančaftů: Karabach/Ferencváros, Bodö/Glimt/Žalgiris Vilnius, Maccabi Haifa/Apollon Limassol, Trabzonspor.

Ale momentálně myšlenky červenomodře oděné party směřují pouze k Tiraspolu. Zajímavý tým. Loni si zahrál skupiny Ligy mistrů, dokázal šokovat výhrou na hřišti slavného Realu Madrid, který později pozvednul trofej. Jenže současná soupiska Šeriffu se zásadně liší od té z minulé sezony, největší opory z klubu prchly. „Nikdo momentálně nemůže říct, jestli je Tiraspol dobrý, nebo špatný soupeř. Velká neznámá. Ten klub je uměle vytvořený, hraje moldavskou ligu, která má spíše neúroveň. Současná síla se nedá odhadnout. A myslím si, že to moc nedokáže ani Plzeň,“ míní 59letý Csaplár.

Věci, které se děly, se dít nebudou

Viktoria se na střetnutí se Šeriffem nenaladila úplně ideálně. V prvním ligovém kole překvapivě remizovala v Teplicích 2:2. Ještě mohla být ráda, protože od začátku druhého poločasu prohrávala 0:2. Když zvládla vyrovnat, čelila v nastavení penaltě, kterou lapil brankář Jindřich Staněk.

Když Csaplár dostal otázku na to, zda může být nečekaná ztráta prospěšnou „fackou“ pro mistry v kontextu duelu v pohárové Evropě, odpověď namířil jiným směrem. „Zápas Plzně s Teplicemi vnímám jako jiskřičku naděje do zbývajícího průběhu ligy. Rozhodčí se odhodlal k velkému rozhodnutí. Může to znamenat, že věci, které se děly, se dít nebudou,“ vykládá.

Narážel tím na často opakované tvrzení tuzemské fotbalové komunity, že velkým týmům včetně Plzně občas v klíčový okamžik rozhodčí pomáhal. Sudí Jan Machálek v sobotním zápase v Teplicích v nastavení nařídil bez váhání pokutový kop proti Viktorii po zákroku stopera Lukáš Hejdy na Ladislava Kodada. Situace se ještě přezkoumávala na videu, mohlo se zdát, že Hejda fauloval před šestnáctkou. Ale Machálek i tak trval na penaltě.

„Za to, že to fouknul, si zaslouží cenu za hrdinství,“ podotýká Csaplár. „Přesně takovéto momenty, kdy rozhodčí píská rovinu, i Viktorii posunou dopředu. To je to, co vás udělá silnější. V momentě, kdy týmy v české lize dostanou výsledek na stříbrném podnose, na ně pak v Evropě může čekat tvrdá realita. A kde má Plzeň rezervy, to ona určitě ví. Utkání potvrdilo, že tam je určitý problém ve stoperské dvojici. Ale s Tiraspolem to bude z hlediska nastavení úplně něco jiného než proti Teplicím.“

V případě, že půjde plzeňská družina dál, může být spokojenější nejen ze sportovního hlediska – protože bude mít v kapse start ve skupině Evropské ligy – ale také z finančního. Neúspěšné působení v play-off je oceněno sumou 122 milionů korun. A to by byl další krok k uzdravení klubového konta.

Tagy:
Evropa FC Viktoria Plzeň Liga mistrů fotbal předkolo sport FK Teplice Šeriff Tiraspol Liga mistrů UEFA Lukáš Hejda Evropská liga UEFA UEFA Michal Bílek Josef Csaplár FC Sheriff Tiraspol