Otravný, ale důležitý hráč koeficient. Českým klubům s ním nyní pomáhá i válka na Ukrajině

Fanoušci českých fotbalových klubů se pravidelně dostávají do svízelné situace. Mají nárazově přát týmu, který kvůli rivalitě bytostně nesnáší? Měli by. Hlavně proto, že z úspěchu neoblíbenců může v dalších letech těžit jejich klub. V týdnu se opět rozjel boj o veledůležitý národní koeficient UEFA. Oč jde a jak to funguje?

„Ježiš, zase ten koeficient,“ zmiňuje nejeden český fanoušek, kterému se příčí držet palce v evropských pohárech jinému týmu z tuzemska. Ale nejen letos by měl například jakýkoliv slávista zášť vůči Spartě překonat.

Česko vstupuje do sezony 2022–2023 v národním koeficientu UEFA na 17. pozici z celkových 55 zemí. Na dně se nachází San Marino, na vrcholu je Anglie, přičemž o pořadí rozhodují výsledky ne z uplynulého ročníku, ale z posledních pěti.

A pro aktuální sezonu je důležité, jaké bylo „skóre“ na konci jara roku 2021. Tehdy se oproti předchozímu ročníku v žebříčku ČR propadla z 15. příčky na 17. Možná na první pohled nepatrný sešup, ale pro fotbalovou Evropu dost důležitý. Konsekvencí mizerné sezony 2019–2020 – kdy základní skupinu v evropských pohárech hrála jen pražská Slavia – bylo, že Česká republika nyní vyslala do předkol pohárů místo pěti zástupců jen čtyři. Konkrétně mistrovskou Viktorii Plzeň, Slavii, Spartu a vítěze domácího poháru Slovácko.

Rozkaz pro tyto týmy pro následující týdny a měsíce zní tedy jasně – vybojovat zpátky 15. „flek“, aby mělo Česko opět více vyslanců. A největší soupeři o kýžený prostor v žebříčku? Ukrajina, Norsko, Švýcarsko, Řecko, Chorvatsko nebo Dánsko. Všem pomáhá fakt, že 12. Rusko žádné body kvůli válce na Ukrajině nepřidá – jeho kluby mají do všech evropských soutěží vstup zakázaný. UEFA mu proto dopředu přiřadila 4,333 bodu, což byl nejnižší získaný koeficient za posledních pět sezon – v pořadí se bude propadat. Jak moc, to záleží na ostatních.

První týden českých klubů v pohárech? 0,625 bodu

Zvláště, když přijde v jakékoliv fázi předkol, či pak skupiny, na konfrontaci s některým klubem z vyjmenovaných států, bude z hlediska koeficientu extrémně důležité uspět. Na toto už dochází. Sparta totiž ve čtvrtek rozehrála 2. předkolo Evropské konferenční ligy, ve kterém čelí norskému Vikingu. Remíza 0:0 příliš nepotěšila sparťanské fanoušky ani český koeficient.

Teď jak se výsledky konkrétně promítají do žebříčku. Aktuálně má Česko 22,925 bodu s tím, že za první týden si připsalo 0,625 bodu. Už bylo napsáno, že Sparta remizovala s Vikingem, Slavia pak v úvodním zápase druhého předkole Konferenční ligy porazila gibraltarský St Joseph's 4:0 a Plzeň ve 2. předkole Ligy mistrů vybojovala výhru 2:1 na hřišti HJK Helsinky.

Nijak nerozhoduje to, proti komu český tým stojí. Vítězství v jakémkoliv předkole je za bod. Tady ale matematika nekončí, protože tento zisk se dělí počtem týmů, které má daná země danou sezonu v pohárech. V tomto případě tedy čtyřmi a znamená to, že Plzeň se Slavií zatím připsaly 0,25 bodu. Sparta za remízu dostala půl bodu, ale opět ještě následovalo „děleno čtyřmi“, takže výsledek byl 0,125 bodu. 0,25 + 0,25 + 0,125 = 0,625. Slovácko se do boje zapojí až za necelé dva týdny, protože začíná ve 3. předkole Evropské ligy.

Česká republika by pochopitelně šplhala v rankingu UEFA vzhůru, kdyby to kompletní kvarteto dotáhlo až do základních skupin. A jak funguje udělování bodů v této fázi? Platí, že v každém zápase se zemi vítěze připíšou dva body a poraženému nula. Pokud zápas skončí remízou, berou oba soupeři po bodu. Znovu pak přichází na řadu dělení. Štědře odměněné jsou i případné postupy do jarního play-off. Ale tyto úvahy jsou zatím pro mančafty z Česka v nedohlednu.

Nejtěžší koeficientové břímě na zádech v ročníku 2022–2023 nese Viktoria Plzeň. Vítěz uplynulého ročníku Fortuna ligy má největší potenciál přispívat do žebříčku. Proto také největší odpovědnost. Když zvládne dotáhnout dvojzápas s Helsinkami k postupu, bude mít jistotu minimálně Konferenční ligy. Pokud uspěje i ve 3. předkole Ligy mistrů proti lepšímu z dvojice Maribor a Šeriff Tiraspol, nemine ji minimálně Evropská liga.

Ale čím více klubů Západočechům pomůže, tím lépe. Kdyby ze čtyřky hrál na podzim poháry jen jediný klub, dosáhnutí požadované mety – tedy vstupenky do společnosti top 15 národního koeficientu – bude prakticky nemožné.

Fanoušci by proto měli zahodit rivalitu a rozepře z domácí scény a přát všem českým klubům co nejlepší tažení pohárovou Evropou.

Tagy: