Po Německu nebo Itálii také Francie a Španělsko. Nový kmen covidu se začíná šířit

Nový kmen covidu se objevil i ve Francii

Mutace koronaviru z jižní Anglie byla poprvé odhalena i ve Francii. V pátek večer to podle agentury AFP oznámilo francouzské ministerstvo zdravotnictví. Vysoce nakažlivá varianta viru byla prokázána v Tours v centrální části země u Francouze, který trvale žije v Británii. O několik dnů dříve se nová varianta covidu vyskytla také v Německu nebo Itálii. První případy se objevily i ve Španělsku.

Nakažená osoba je bez příznaků nemoci COVID-19 a byla izolována ve svém bydlišti. Přicestovala z Londýna 19. prosince. O dva dny později u ní univerzitní nemocnice odhalila pozitivitu. Jde o první hlášený případ nakažení „variantou VOC 202012/01“ viru způsobujícího COVID-19 ve Francii, uvedlo ministerstvo. Zdravotnické úřady provádějí trasování kontaktů infikovaného.

Odhalení nové mutace viru SARS-CoV-2 oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock minulý týden. Podle něj se šíří především na jihu Anglie.

Ve Španělsku se potvrdily čtyři případy britské mutace, všechny v okolí Madridu. Všichni čtyři nemocní jsou z jedné rodiny, jeden z nich ve čtvrtek přicestoval z Británie. Médiím to dnes sdělila místní vláda.

„Nový covid“ je i v Japonsku

Japonsko již v pátek oznámilo pět případů výskytu britské varianty koronaviru, dnes další dva případy. Jedná se o muže, který 16. prosince přiletěl z Británie, a mladou ženu, která v Británii nebyla, ale je příbuzná jiného pacienta. Všichni japonští pacienti jsou mladší 70 let, píše agentura Kyodo.

Desítky zemí světa včetně sousední Francie kvůli tomu omezily nebo zcela zrušily dopravní spojení s Británií. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh covidu. Novou variantu viru odhalili už například i v Dánsku, Itálii, Belgii, Německu či Libanonu.

Tagy: