Po nešťastném pádu se Brigita nemohla zvednout. Seniorce pomohli strážníci díky SOS tlačítku

Vychytávku, která může seniorům i zachránit život, využívají strážníci v Krupce na Teplicku. Seniory v pečovatelských domovech vybavují speciálními SOS tlačítky. Ta v případě nouze stačí jen zmáčknout a strážníci vyrazí na pomoc.

85letá Brigita Veselá ve svém bytě v pečovatelském domě nešťastně upadla s chodítkem. „Naklonilo se se mnou. Jak jsem se zdržela, tak jsem spadla. Ležela jsem na boku a na noze mi ležel vozík,“ popsala situaci seniorka. „Nebyla schopna se sama zvednout a neměla u sebe ani mobilní telefon,“ přiblížil ředitel Městské policie v Krupce Jiří Petrák.

Všichni senioři jsou však v domě vybaveni šikovným SOS tlačítkem. Zdejší strážníci mají navíc ke všem bytům univerzální klíč. Když senior zmáčkne nouzové tlačítko, na dispečinku městské policie se ihned objeví výstraha. „Díky SOS tlačítku si přivolala pomoc a my jsme jí pomohli se zvednout,“ doplnil Petrák.

Jak uvedla Veselá, strážníci byli velice milí a ochotní. „Zvedl mě jako pírko, takový veliký pán,“ popisovala nadšeně seniorka. Náramek, který vypadá jako hodinky, se nemusí dobíjet, baterie v něm vydrží i několik let. Pro klienty domova jsou tlačítka zcela zdarma. Seniorka si takovou službu velice chválí. „To byl nejlepší nápad, který mohli udělat,“ dodala Veselá.

Starosta Krupky Jan Kuzma doplnil, že tlačítko zatím využívají senioři v domovech, ale plánují jejich další využití. Strážníky si už tlačítkem přivolali například senioři, kteří měli mozkovou mrtvici nebo zlomený krček stehenní kosti. Brigitě Veselé se při pádu naštěstí nic nestalo.

Tagy:
pomoc záchrana domov náramek strážníci seniorka Krupka pád obecní policie okres Teplice nouzové tlačítko Jan Kuzma Jiří Petrák