Lidi v Ostravě vyděsil medvěd u zastávky. Trénujeme tak řidiče, vysvětlil dopravní podnik

Lidi v Ostravě vystrašila zpráva, že by se po městě měl potulovat medvěd. Jak se ukázalo, kolující snímky vznikly v simulátoru dopravního podniku.

V Ostravě se měl údajně potulovat medvěd

Pozor, po městě se potuluje medvěd. Takové varování s fotkou statného huňáče poblíž tramvajové zastávky, si teď mezi sebou přeposílají lidé v Ostravě. Kolující snímek tam vyvolal velké pozdvižení. A tak redakce CNN Prima NEWS pátrala, jak to s nebezpečnou šelmou doopravdy je. A dopátrala se: Za medvědem stojí dopravní podnik, ze zvířete ale opravdu nikdo strach mít nemusí.

„V Ostravě se potuluje medvěd, pozor na něj.“ Takové hlášky se šíří mezi lidmi, kteří si přeposílají jeho fotku. A řeší, co dělat, kdyby ho potkali. „Asi bych utíkal, co by mi nohy stačily,“ svěřil se redakci oslovený muž. „Určitě bych zdrhala. Hodně bych se bála,“ pokračovala dotázaná žena. Dalšího osloveného muže by přítomnost medvěda ve městě až tolik nepřekvapila. „Na Slovensku jsou, v Beskydech, to už je blízko. Jestli migrují za potravou, tak možná, že už se sem blíží,“ polemizoval.

O statném a huňatém medvědovi ale nic neví ani strážníci, ani policisté. „Do dnešního dne jsme nepřijali žádné oznámení o tom, že by se měl medvěd pohybovat po městě Ostravě,“ uvedla mluvčí ostravské policie Eva Michalíková. A tak redakce CNN Prima NEWS začala po zvířeti pátrat sama.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pátrání po rybáři má zřejmě tragický konec. Našla se hlava, medvědovi z tlamy visely boty

Výsledek? Medvěd pohybující se poblíž tramvajové tratě číslo 5 je pouhá fikce. Jedná se o fotku pořízenou ve speciálním trenažéru ostravského dopravního podniku pro řidiče tramvají. „Tento simulátor připravuje naše řidiče a řidičky na skutečně krizové, šokové situace, které v běžném provozu a tréninku nelze na trati zažít,“ vysvětloval ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Řidiči se musí zkoncentrovat

„Déšť, sníh, mlha… anebo také zvířata – od těch běžných, jako je pes, až po srnky nebo medvědy. Má to za účel překvapit řidiče, který by se měl umět včas nebo hned zkoncentrovat,“ doplnil lektor Jan Chvíla.

Opravdoví medvědi sice v 50 kilometrů vzdálených Beskydech jsou, ale do Ostravy ani do žádného jiného města na severu Moravy a ve Slezsku se zatím opravdu neodvážili. Jak redakce zjistila, jediný medvěd, který se po městě pohybuje, je ten ve výběhu ostravské zoo.

Tagy:
medvěd tramvaj Ostrava řidič výcvik CNN Prima NEWS příprava obavy zvíře Beskydy simulátor snímek trenažér Dopravní podnik Ostrava dopravní společnost Zoologická zahrada Ostrava Daniel Morys