Ruští sportovci na OH ne! Kvitovou po ostrých slovech Kuzněcovové podpořili bývalí hokejisté

Reakce vítězky dvou grandslamů a bývalé světové dvojky Světlany Kuzněcovové na slova Petry Kvitové o podpoře neúčasti ruských i běloruských hráček na olympijských hrách kvůli válce na Ukrajině vyvolaly velký ohlas. Na stranu české tenistky se na Twitteru postavili bývalí hokejisté.

Kvitové se dostalo podpory od bývalých českých hokejistů. „Díky Petro, že jste se nebála promluvit a vymezila jste se proti podpoře ruské imperialistické války a zločinům. Vím, že pro vás aktivní sportovkyni je to mnohem těžší než pro mě. Vaše slova jsou velmi důležitá a věřte, že nakonec zachrání nejeden ukrajinský i ruský život,“ napsal na Twitter vítěz z Nagana Dominik Hašek, který je dlouhodobě proti účasti ruských sportovců na mezinárodních turnajích v době války.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi jsou proti Rusům. Bývalá světová dvojka zkritizovala Kvitovou za její postoj k válce

K Haškovi se přidal i trojnásobný vítěz Stanleyova poháru a nynější hokejový skaut týmu Dallas Stars Jiří Hrdina. „Russká soudružka, tenistka Kuzněcovová se vyjádřila k vyslovenému nesouhlasu s účastí Rusáků na OH Petrou Kvitovou a russofobii Čechů. Petra je jedna z mála světových sportovních špiček, které podpořily Ukrajinu a plně s ní souzním. Dokud bude Putin válčit, Rusáci na OH ne,“ uvedl bez jakýchkoliv servítků na svém Twitteru Hrdina.

Během turnaje Kvitová v reakci na doporučení Mezinárodního olympijského výboru prohlásila: „Podle mého názoru by neměli startovat ani na olympiádě. V tomhle jsem spíše na ukrajinské straně. Cítím to tak, že olympijské hry jsou tu proto, že nechceme na světě válku. Takže to mi dělá starost. A opravdu jsem ocenila, když je Wimbledon loni nepozval.“

Tenisté politice nerozumí

„Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny,“ dodala česká dvojnásobná vítězka Wimbledonu. A byla to právě tato slova, která rozzuřila Rusku Kuzněcovovou. „Je naprosto jasné, že Česko je proti ruskému lidu. Funguje tady propaganda a rusofobie. Já jsem ale přesvědčená o tom, že by sportovci neměli být do těchto věcí zatahováni. Oni přece jen hrají tenis,“ reagovala bývalá ruská tenistka pro web Tennisuptodate.

Sport a politika by podle Kuzněcovové měly zůstat odděleny. „Chápu, když politici hrají tenis, ale ATP a WTA se snaží udržet tento sport mimo politiku. A když už toto téma začneme, mluvme o všech válkách, které probíhaly téměř po celé moderní období v různých zemích, a jejich důsledcích pro sport,“ vysvětlila. „Tenisté politice vůbec nerozumějí – já tomu nerozumím, kolegové z reprezentace tomu nerozumějí. Proč je s tím spojovat?“ zakončila bývalá světová dvojka.

Tagy: