Po Petru Kellnerovi zůstaly čtyři děti, ale i obří majetek. Kdo byl nejbohatší Čech

Vlivný podnikatel se téměř neúčastnil veřejného života a neposkytoval rozhovory.

Zemřel podnikatel Petr Kellner (zdroj: CNN Prima NEWS)

Petr Kellner byl nejbohatší Čech a 123. nejbohatší člověk planety. Jeho jmění dosahovalo 15,7 miliardy dolarů, v přepočtu necelých 350 miliard korun. Podnikal v řadě oborů, které zastřešuje skupina PPF, jejímž byl Kellner majoritním vlastníkem. Se svou druhou manželkou Renátou založili nadaci The Kellner Family Foundation. Po Kellnerovi zůstaly čtyři děti, jednou z nich je parkurová jezdkyně Anna Kellnerová.

Petr Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě, své mládí ale prožil v Liberci, kde v roce 1982 absolvoval Střední ekonomickou školu. Následně vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze v oboru ekonomika průmyslu. Po studiích pracoval jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport Praha a poté jako asistent produkce a produkční ve Filmovém studiu Barrandov.

Jeho cesta za obřím majetkem ovšem začala až po listopadové revoluci. V roce 1991 založil v Teplicích spolu s Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem investiční společnost PPF, v níž se Kellnerův podíl postupně zvýšil až na téměř 99 procent, ať už přímo, nebo nepřímo.

Byznys i charita

Skupina PPF se stala jedním z nejvýznamnějších hráčů českého byznysu a její aktivity už dávno překročily hranice České republiky. Vedle Evropy působí PPF zejména v Rusku, USA, Velké Británii, Číně, Vietnamu a dalších asijských zemích. PPF se pohybuje v bankovnictví, pojišťovnictví, ale i telekomunikacích, strojírenství, nemovitostech, maloobchodu nebo zemědělství. Součástí PPF jsou společnosti jako Air Bank, Home Credit, O2 Czech Republic, Mall Group nebo Škoda Transportation.

Petr Kellner se ale věnoval také charitativní činnosti. Se svou manželkou Renátou založil v roce 2009 nadaci The Kellner Family Foundation. Z ní jsou například poskytována stipendia studentům gymnázia Open Gate. Nadace manželů Kellnerových však podporuje vzdělání obecně. Vedle projektu Open Gate financuje také Projekt Univerzity či Projekt Pomáháme školám k úspěchu. Nadace také přispívá dalším jednotlivcům a institucím na projekty z oblasti kultury a podpory zdraví. Mezi ně patří například Institut Václava Klause.

Soukromí nade vše

Kellner si celý život hlídal své soukromí. Podnikatel se téměř neúčastnil veřejného života a neposkytoval rozhovory, v médiích je i poměrně málo jeho fotografií. Soukromí si střeží i jeho manželka Renáta.

Majetek Petra Kellnera agentura Bloomberg odhaduje na 15,7 miliardy dolarů (skoro 350 miliard korun), což z Kellnera činí 123. nejbohatšího člověka na světě. Ještě před koncem loňského roku mu patřila 141. pozice s majetkem 14,3 miliardy dolarů (bezmála 305 miliard korun). Po Kellnerovi zůstaly čtyři děti, jedním z nich je parkurová jezdkyně Anna Kellnerová.

Tagy:
dolar byznys projekt finance Petr Kellner Daniel Křetínský miliardáři Praha Anna Kellnerová PPF nejbohatší Češi Vysoká škola ekonomická v Praze Listopadová revoluce Nadace The Kellner Family Foundation Open Gate - gymnázium a základní škola Milan Vinkler