Bohyně Pelé se zlobí. Sopka na Havaji vybuchla po téměř 40 letech, erupce může trvat měsíce

Havajská sopka Mauna Loa krátce před půlnocí havajského času (před 11:00 středoevropského času) vybuchla, poprvé od roku 1984. Láva se zatím nedostává přes její vrchol a obyvatelům na úpatí tak aktuálně nehrozí nebezpečí, uvedla v předběžném oznámení Americká geologická služba (USGS).

USGS upozorňuje, že se jedná pouze o začátek erupce, doprovázený množstvím mírných zemětřesení, která způsobuje tlak, jenž magma svým pohybem vytváří na okolní horniny. Erupce může trvat méně než den a dále se nerozvinout, jindy může pokračovat po dny, týdny až měsíce.

„V tuto chvíli se láva pohybuje pouze v oblasti vrcholu a neohrožuje obyvatele ve směru k úpatí sopky,“ uvádí USGS.

Mauna Loa je jednou ze 161 sopek na území Spojených států, kterou geologové evidují jako potenciálně nebezpečnou. Sopka naposledy vybuchla 25. března 1984. Počátek erupce tehdy doprovázela silná zemětřesení. Z praskliny v okraji sopky ve výšce 2 850 metrů nad mořem se začal po několika hodinách valit proud lávy směrem k městu Hilo, který vytvořil „téměř dva kilometry dlouhou ohnivou záclonu“, popisuje na svém webu americká Správa národních parků (NPS).

Láva se po několika dnech začala valit také z dalších trhlin, které ale snížily intenzitu proudu směrem k Hilo. Posledním dnem erupce byl 15. duben 1984; „síly bohyně Pelé město Hilo zase jednou ušetřily“, píše NPS. Pelé je v tradičním havajském náboženství bohyní sopek a ohně.

Tagy:
zemětřesení sopka láva nebezpečí Havaj USA obyvatelé Pelé United States Geological Survey Mauna Loa National Park Service