Česko čekají tropická vedra i silné bouřky. Mohou padnout i rekordy, říká meteorolog

Holčička na sluníčku

Rozhovor s meteorologem

Denní teploty v Česku budou o víkendu dosahovat až 35 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorolog Josef Hanzlík z ČHMÚ ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že jde o mimořádně vysoké teploty vzhledem k tomu, že je teprve polovina června. Rovněž by mohly přijít silné bouřky. Ve Zlínském kraji už ve čtvrtek odpoledne a vpodvečer poškodily několik střech a lámaly větve i celé stromy.

Do střední Evropy se od západu přesune tlaková výše. V pátek bude převážně polojasno. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi 23 a 27 °C, na severovýchodě budou kolem 22 °C, na horách zhruba 18 °C.

V noci by mělo být převážně polojasno. Nejnižší teploty by měly dosáhnout 11 °C. V sobotu bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty budou 26 až 30 °C, v severozápadní polovině Čech místy kolem 33 °C.

Ještě víc se oteplí v neděli. Bude opět jasno až polojasno, večer od severozápadu by měla přibývat oblačnost. Na severozápadě hrozí ojediněle přeháňky nebo bouřky, a to i silné. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 29 až 33 °C, v Čechách dokonce kolem 35 °C.

„Tyto teploty nebudou rekordní v absolutních údajích, ale připomínám, že je stále polovina června. Jsou opravdu vysoké. Je to pro toto období velmi neobvyklé. Určitě na některých místech padnou rekordy v rámci údajů z poloviny června,“ konstatoval v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík.

Tagy: