Dlouhodobá předpověď na léto. Česko potrápí vlny veder, hrozí i různé nebezpečné jevy

Muž se v letním parnu chladí ve Vltavě.

Počasí (4.6.2024 6:44)

Období dovolených a prázdnin se blíží a meteorologové se začínají předhánět se svými předpověďmi pro léto. Podle těch prvních se můžeme těšit na nadprůměrné teploty, které mohou být spjaty s častějším výskytem vln veder. Odborníci se v modelech rovněž snažili popsat, jak to bude s bouřkami a kde v Evropě čekat největší parna. Se souhrnem predikcí přišel web in-pocasi.cz.

Odborníci z Evropského centra pro střednědobou předpověď (ECMWF), kteří patří k těm spolehlivějším, počítají s nadprůměrnými letními teplotami nad celým starým kontinentem, informuje web in-pocasi.cz. Ve střední a jihovýchodní části se mohou lišit teploty o 1 až 2 °C oproti průměru z minulých let.

K TÉMATU: Čeští vědci žádají o pomoc s blesky. Pokud víte, kam udeřily, dejte jim vědět

Z modelu ale nelze vyčíst, jestli se výrazné vychýlení hodnot bude týkat denních nebo nočních teplot. Zvyšuje se však možnost výskytu takzvaných horkých vln, během nichž rtuť teploměru překoná tropických 30 stupňů Celsia.

Ohledně srážek je britský model ECMWF mírnější, jelikož nepředpokládá výchylku od dlouhodobého průměru. Zároveň varuje, že sezónní předpověď srážek pro oblast střední Evropy má ještě nižší úspěšnost než předpověď teplot.

Předpověď amerického střediska NCEP se od té britské ale trochu liší. Česko by se podle tohoto modelu mělo zařadit mezi země, které by se měly v nadcházejících měsících připravit na vyšší teplotní výchylky, což potvrzují i další modely. Největší vlnu veder by pak měl zaznamenat jihovýchod kontinentu.

Přestože se množství srážek nemá příliš odchylovat od průměrných hodnot, očekávané počasí nahrává častějšímu vzniku bouřek. „Vyšší očekávané teploty znamenají i více energie pro bouřkové systémy, které pak mohou – kromě přívalových srážek – přinášet i další nebezpečné jevy, jako jsou kroupy nebo prudké nárazy větru,“ uvedl web.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina

Tagy: