Českem se prohnaly silné bouře. Meteorologové potvrdili dvě supercely, bahno zastavilo vlaky

Noční bouřka zaplavila bahnem železniční trať u Chocně na Orlickoústecku, 20. května 2024.

Českem se prohnaly bouřky

V neděli řádily v Česku silné bouře. Přinesly s sebou velké kroupy a zvedaly i hladiny řek. Na východě území byly potvrzeny i dvě takzvané supercely. Plné ruce práce měli také hasiči, které zaměstnávaly ucpané kanály. Noční bouřka zaplavila bahnem železniční trať u Chocně na Orlickoústecku.

Bouře dorazily do Česka už v neděli ráno. Na Jihlavsku probudily lidi prudké srážky i ohlušující rány padajících kroup. Ty podle webu Deník zasypaly například město Telč. Problémy zaznamenali i ve Žďáru nad Sázavou nebo v Moravských Budějovicích, kde voda zaplavovala níže položená místa. Hasiči tu řešili hlavně ucpané kanály.

ČTĚTE TAKÉ: Silná supercela řádí v Česku. Hrozí výrazné krupobití, vyhněte se jádru bouře, varují experti

Prudký déšť pak zvedal i hladiny řek. Sázava ve Žďáru nad Sázavou dokonce vystoupala na druhý povodňový stupeň. Nicméně jak rychle vystoupala, tak i rychle klesla a podle serveru hydro.chmi.cz byla v deset hodin dopoledne na prvním stupni povodňové aktivity.

TO BYLO ALE PROBUZENÍ 🙏😖 Dnes ráno po silné ranní bouřce ve Telči. Také dnes s nimi musíme počítat místy a znovu v nich mohou padat i kroupy. (foto: Kamil Pelikán)

Posted by Počasí.cz on Sunday, May 19, 2024

Odpoledne bouřky řádily hlavně v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde byla potvrzena i takzvaná supercela. Tedy speciální typ bouře s přívalovými srážkami a často i s kroupami. V krajním případě mohou supercely produkovat i tornáda nebo nezvykle velké kroupy. Ty zažili například obyvatelé Nymburka, kde padaly kroupy o velikosti kolem čtyř centimetrů.

Noční bouřka zaplavila bahnem železniční trať u Chocně na Orlickoústecku. Hasiči Správy železnic od časného rána pracovali na zprovoznění úseku, což se jim povedlo kolem 8:30, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. Cestující museli do té doby jezdit náhradními autobusy.

Bouřka napáchala škody i jinde v kraji. „Z Orlickoústecka byly nejprve hlášeny zatopené zahrady a voda blížící se k domům, zatopené sklepy. V Krasíkově došlo k zatopení podjezdu, zacpaný mostek způsobil v Hylvátech zaplavení silnice. Celkem hasiči vyjížděli k 17 událostem. Další případy byly hlášeny ze Svitavska, kde vítr lámal stromy,“ uvedl mluvčí hasičů Miroslav Polák.

Silná bouře se přehnala i přes Ústí nad Orlicí, vydatný déšť a vítr provázelo krupobití. Přívaly vody zaplavily ulici Královéhradeckou a Moravskou v centru města. Hasiči museli odčerpávat vodu, uvedlo město na webu.

V sousedním Královéhradeckém kraji hasiči v neděli večer čistili od bláta a kamení silnici u Chlumce nad Cidlinou. V Dětenicích na Jičínsku a ve Lhotách u Potštejna na Rychnovsku odstraňovali stromy spadlé na silnice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tornádo se prohnalo Ústeckem. Vzalo kameny i trampolíny, nebyl to hezký pocit, líčí svědci

Tagy: