Víkend bude opět ve znamení tropických teplot. Kde hrozí bouřky?

Žena si užívá jarního počasí.

Počasí v České republice ovlivní tlakové výše a na východě území i tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo 29 stupňů Celsia, vyskytnou se ojedinělé přeháňky či bouřky. V platnosti je výstraha před nebezpečím požárů.

Ve čtvrtek počasí ovlivní okraj tlakové výše se středem nad Pobaltím. Východní část našeho území pak i tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. Jasná až polojasná obloha se během dne místy přechodně promění na oblačnou. Na severovýchodě se místy mohou vyskytnout přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 24 až 29 °C, na severovýchodě 22 až 25 °C, na horách a v 1 000 metrech nad mořem pak okolo 18 °C. Vát bude slabý, severovýchodní až východní vítr rychlostí 2 až 6 metrů za sekundu.

I v pátek počasí ovlivní od severu okraj tlakové výše a částečně i tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry nad Slovenskem a Maďarskem. Obloha bude polojasná až skoro jasná, během dne přechodně oblačná. Ojediněle se mohou vyskytovat přeháňky či bouřky. Nejvyšší teploty vyšplhají na 23 až 28 °C. Vát bude slabý, během dne přechodně mírný východní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 metrů za sekundu.

sobotu bude obloha polojasná a během dne se promění v oblačnou až zataženou. Na severu a severovýchodě se místy mohou vyskytnout přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty vyšplhají k 26 až 30 stupňům. V neděli se očekává ojedinělý výskyt přeháněk a bouřek, nejvyšší teploty dosáhnou na 27 až 31 °C.

Pro sever a západ Čech a pro jih Moravy je stále v platnosti výstraha před nebezpečím požárů. Na území hlavního města platí zákaz rozdělávání ohňů a kouření v lesích, parcích a dalších místech, kde hrozí vznik požáru. Vztahuje se také na používání pyrotechnických výrobků, vypouštění létajících lampionů a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů. Zakázané jsou i jízdy parních lokomotiv a využívání vody z požárních nádrží k jiným účelům než k hašení.

Tagy: