Štědrý večer při svíčkách? Energetikům zbývá připojit posledních pár tisíc domácností

Západ Čech sužují výpadky proudu.

Husté sněžení se silným větrem nadále způsobilo problémy s dodávkami v celém Česku. Brzy ráno bylo bez proudu skoro 100 tisíc odběratelů, do odpoledne se jejich počet snížil na jednotky tisíc. Vyplývá to z údajů od mluvčích distribučních společností ČEZ a E.GD.

Společnost ČEZ Distribuce odpoledne informovala, že jí zbývá připojit posledních zhruba osm tisíc odběratelů, hlavně na Vysočině. Mluvčí energetických firem očekávají, že většinu poruch se podaří odstranit ještě v neděli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Voda v Česku nebezpečně stoupá, pohotovost hlásí i Praha. Kde hrozí největší nebezpečí?

Kolem 10:00 přitom evidovala 113 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na nízkém napětí. Bez elektřiny kvůli nim bylo 37 000 odběratelů. Nejvíce, zhruba 9 600, jich bylo v Pardubickém kraji, především v okrese Ústí nad Orlicí. Kolem 9 200 domácností odstřižených od elektřiny bylo na Vysočině, hlavně na Havlíčkobrodsku.

Kolem 6:00 evidoval ČEZ na 70 tisíc míst bez elektřiny. „Zatímco na severu Čech i ve středních Čechách se již počasí umoudřilo a dařilo se nám připojovat zákazníky zpět k distribuční soustavě, nejsložitější situace nastala v kraji Pardubickém a v kraji Vysočina na Havlíčkobrodsku. Nové poruchy jsme museli řešit také v kraji Olomouckém a Moravskoslezském,“ uvedla Holingerová.

V terénu měl ČEZ stovky pracovníků poruchových čet a na pomoc povolal také subdodavatelské firmy. Práci opravářům ztěžoval těžký nepřístupný terén i hluboký sníh. „Budeme se snažit připojit všechny zákazníky zpět k distribuční soustavě, aby stromečky mohly svítit a všichni stihli nachystat slavnostní večeři,“ uvedla mluvčí firmy. Přesto se podle ní může stát, že především v těžko přístupných horských a zalesněných oblastech mohou zůstat lidé bez elektřiny. Mělo by ale jít spíše jen o chatové oblasti, hájovny, rekreační objekty. Záležet však bude na dalším vývoji počasí.

Kolem 15 tisíc odběratelů bez proudu měla dopoledne distribuční společnost E.GD, uvedl její mluvčí Roman Šperňák. Ráno měla firma bez proudu kolem 20 tisíc míst, hlavně ve Zlínském kraji. Dodávky jsou přerušeny také na některých místech Jihočeského a Jihomoravského kraje a Vysočiny.

„Během soboty se nám podařilo opravit drtivou většinu poruch z noci z pátku na sobotu a sobotního rána. Nicméně nepřízeň počasí zapříčinila další poruchy a tím i výpadky dodávek elektřiny. Na západní části našeho distribučního území byl příčinou hlavně silný vítr. Na Vysočině, jižní Moravě a Zlínsku je to pak především hustý a těžký sníh,“ uvedl v neděli ráno Šperňák. Dodal, že energetici na odstraňování poruch pracují.

Tagy: