Voda v Česku nebezpečně stoupá, pohotovost hlásí i Praha. Kde hrozí největší riziko?

Rozvodněná řeka Vydra

Déšť v noci na neděli zvedl hladiny mnoha toků v Česku. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo v neděli ráno přibližně 60 měřicích míst, zejména na jihu a západě Čech. Odpoledne se číslo zvýšilo na 88 lokalit. Nejvyšší, třetí stupeň, platil ve 14:00 v šesti z nich, například na Ohři v Karlových Varech nebo na Černovickém potoce v Tučapech na Táborsku. Vodní hladina stoupla ráno i v Praze. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem nedělních 06:30. Výstraha meteorologů před vzestupem hladin platí v celém Česku až do odvolání.

V následujících hodinách očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. Vlivem toho by nadále měly nejvýrazněji stoupat toky v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Ohře a nově i Labe, Sázavy a toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Karlových Varech se zlomil vánoční strom, neustál nápor větru. Město ho nainstaluje znovu

Nejhorší situace byla ráno na západě a jihu Čech. V Karlovarském kraji zaznamenalo dosažení některého ze tří povodňových stupňů osm stanic. Nejvyšší stupeň platí na Ohři v Karlových Varech –Drahovicích. Na dalších čtyřech místech v kraji je vyhlášen druhý povodňový stupeň. Ten platí na Teplé v Tepličce a u vodní nádrže Březová, dále na Svatavě v Kraslicích a na Bystřici v Ostrově.

V Jihočeském kraji hlásí dosažení některého z povodňových stupňů 13 stanic, z toho v Tučapech na Černovickém potoce byl dosažen nejvyšší stupeň. Hladina dosáhla výšky více než 180 centimetrů, což je o metr více než v sobotu ráno. Na druhém, prostředním, je například Vltava v Českém Krumlově a Nežárka v Lásenicích na Jindřichohradecku.

V Plzeňském kraji je druhý stupeň vyhlášený na řece Otavě, a to v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. Na dalších 13 stanicích platil ráno první stupeň.

Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla také Bílina v Trmicích na Ústecku. První, tedy nejnižší povodňový stupeň je v Ústeckém kraji na Labi v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně a na Ohři v Lounech. ČHMÚ očekává, že Labe v Ústí vystoupá až na druhý povodňový stupeň.

Na druhém stupni byl v neděli ráno také Botič v pražských Petrovicích. Na Vltavě v Chuchli se hladina udržovala pod úrovní prvního stupně.

„Na řadě míst už toky kulminovaly a voda bude klesat. Ale stoupání v odpoledních hodinách očekáváme ještě především na Šumavě,“ řekl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák. Dodal, že situaci na Šumavě ovlivní oteplení. „Budou tam ideální podmínky pro tání, což se projeví na hladinách Vltavy a Otavy,“ uvedl. Podle něj se také ještě může zvednout hladina Nežárky a Lužnice. Jde o řeky s pomalejším průtokem a mírnějším profilem, kdy voda dosahuje vrcholu později než jinde. „Očekáváme tam kulminace v noci na 25. prosince,“ řekl Vlasák.

Tagy: