Sledujte RADAR: Aprílové počasí na Štědrý den přináší i hrozby. Kde vítr může lámat stromy?

Deštivé počasí (Ilustrační foto)

Vánoce proběhnou ve znamení aprílového počasí. Dešťové přeháňky doprovodí silný vítr, který může dosahovat v nárazech až 70 km/h. Kvůli němu zůstává stále v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Hrozí také povodně. Rtuť teploměrů může během svátků podle předpovědi vystoupat až k 13 °C.

O Štědrém dnu zůstane obloha zatažená, popřípadě oblačná. Místy se může objevit déšť. Teploty se mají pohybovat v rozmezí 5 až 9 °C, na horách bude o něco chladněji. Na silný vítr se připravte především v jihozápadní polovině území a na Českomoravské vrchovině, kde povane čerstvý západní vítr rychlostí 6 až 11 m/s, který místy v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Karlových Varech se zlomil vánoční strom, neustál nápor větru. Město ho nainstaluje znovu

pondělí se ještě více oteplí. Nejvyšší teplotní hodnoty dosáhnou 9 až 13 °C. Na horách, na severu a severovýchodě se místy, jinde jen ojediněle, vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Povane čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). K večeru ale zeslábne.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na úterý předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) oblačno. Zejména na horách se vyskytnou přeháňky, které budou od 800 metrů i sněhové. Nadále se teploty budou pohybovat vysoko, konkrétně by to mělo být mezi 7 a 11 °C. Očekávejte čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, v nárazech ale dosáhne až na 15 m/s, odpoledne zeslábne.

Výstraha před nebezpečím

Pro většinu Čech zůstává v platnosti první stupeň výstrahy před silným větrem, která platí zatím do pondělní půlnoci. Meteorologové ČHMÚ ale očekávají, že její platnost prodlouží. V nárazech může vítr místy dosahovat až 70 km/h. Hrozí tak pády stromů a menší škody na budovách.

„Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Pro celou Českou republiku pak platí povodňová pohotovost – 2. stupeň povodňové aktivity. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Pro oblast Karlovarska a Soběslavska platí dokonce 3. (nejvyšší) stupeň. Ten byl dosažen na Černovickém potoce v profilu Tučapy (Soběslavsko) a na Ohři v profilu Karlovy Vary – Drahovice (Karlovarsko). Hladiny budou podle meteorologů v nejbližší době pravděpodobně kolísat. Podrobnější informace o aktuální situaci naleznete zde.

Tagy: