VÝSTRAHA: Do Česka dorazilo spalující vedro. Kdy a kde se objeví silné bouřky s krupobitím?

Bouřka (ilustrační foto)

Předpověď počasí 9.7

Do Česka v úterý dorazila úmorná vedra vyznačující se teplotami nad 30 stupni Celsia, přičemž ve středu rtuť teploměrů vystoupá podle meteorologů až ke 35 stupňům. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu varují zejména před velmi silnými bouřkami, které může doprovázet krupobití. Podle aktuální výstrahy se blesky a déšť vyskytnou po celém území Česka.

„V úterý by teploty měly být do 33 stupňů Celsia, proto platí výstraha před vysokými teplotami,“ řekl meteorolog Filip Smola ve vysílání CNN Prima NEWS s odkazem na platné varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky spolu se srážkami by se měly objevit jen ojediněle. Povětšinou má panovat jasno až polojasno.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Beryl se dostal v Texasu nad pevninu. Úřady vyhlásily předběžný nouzový stav

Jiná situace má však nastat ve středu, kdy vygraduje teplé počasí spojené i s velkým dusnem. Nejvyšší teploty vystoupají k 30 až 35 °C, v jihozápadní polovině Čech bude kolem 28 °C. Varování před vysokými teplotami platí pro střední a jižní Čechy, přičemž na Ostravsku může jít až o velmi vysoké teploty.

Postupně od západu ale přijdou mraky. S přibývající oblačností hrozí výskyt silných a velmi silných bouřek, a to na celém území Česka. „Budou doprovázeny přívalovými srážkami, nárazovým větrem a kroupami,“ varují meteorologové z ČHMÚ. Vítr může lokálně dosáhnout i 90 km/h a kroupy mohou mít okolo tří centimetrů, stojí v aktualizované výstraze.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Aktivita bouřek bude poté od západu území slábnout: Nad Čechami odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku během noci na čtvrtek, popřípadě i čtvrtečního rána.

Bouřky a přeháňky by se měly objevovat až do víkendu, přinesou s sebou také větší oblačnost.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama při záchraně 125 delfínů. V bahnité pasti číhala smrt, vyčerpávající zásah ukazuje video

Tagy: