Drama při záchraně 125 delfínů: V bahnité pasti číhala smrt. Vyčerpávající zásah ukazuje video

Na pomoc 125 delfínům vyrazilo více než sto záchranářů a dobrovolníků.

Záchranná akce na pomoc 125 delfínům

Největší hromadné uváznutí zvířat za poslední desetiletí. Tak Mezinárodní fond pro vhodné životní podmínky zvířat (IFAW) označuje záchrannou akci na pomoc zhruba 125 delfínům, kteří uvázli v bahnité mělčině u mysu Cod v americkém státě Massachusetts. Na pomoc zvířatům vyrazilo více než sto záchranářů a dobrovolníků, kteří se je snažili zachránit před nevyhnutelnou smrtí. Navzdory veškeré snaze však někteří kytovci uhynuli.

První hlášení informovala o deseti delfínech – konkrétně plískavicích bělobokých –, kteří na konci června uvázli u pobřeží Wellfleet. Zpráva okamžitě vyvolala reakci u místních skupin na ochranu mořského pobřeží, uvádí web Good News Network.

ČTĚTE TAKÉ: Chtěli chytat okouny, z jezera si však odvezli 38 psů. Pohotovou reakcí zabránili tragédii

Do akce se zapojily nejrůznější organizace pro záchranu zvířat pod vedením IFAW. Záchranáři, kteří k mělčině u mysu Cod dorazili, nakonec identifikovali 125 zvířat. „Jedná se o největší hromadné uváznutí zvířat v této oblasti v celé šestadvacetileté historii našeho fondu,“ informoval IFAW v tiskové zprávě.

Čekalo se na příliv

Bahnitá mělčina patří mezi celosvětová epicentra hromadných uváznutí kytovců, podotkla koordinátorka akce Misty Niemeyerová. „Mohli jsme zvířatům poskytnout podpůrnou péči, pomoci těm, kteří se potýkali s problémy, a zajistit jim pohodlí do doby, než nastane příliv,“ pokračovala.

Kytovce více než 150 záchranářů a dobrovolníků postupně připravovali na přesun zpět do hlubších vod – zprvu pěšky, časem a se začátkem přílivu za pomoci člunů. Akce trvala celý den.

Úžina, v níž přes sto kytovců uvázlo, je problémovým místem zejména kvůli svému hákovitému tvaru a extrémním výkyvům přílivu a odlivu. „Akce byla náročná zejména kvůli počtu delfínů, jejich velikosti, faktu, že byli rozptýleni na velké ploše, a obtížným podmínkám v podobě bahna a komplikovaných míst,“ vysvětlovala koordinátorka.

Navzdory komplikacím záchranáři a dobrovolníci ve své snaze nepolevili. „Byl to vyčerpávající zásah na neúprosném slunci, ale tým překonal různé výzvy jen proto, aby zajistil delfínům co největší šanci na přežití,“ dodala organizace.

Za úsvitu druhého dne se zdálo, že většina delfínů našla cestu do hlubších vod a unikla ze své smrtelné pasti. V blízkosti mělčiny se pohybovalo už jen zhruba dvanáct jedinců. Třetí den záchranné akce se posledních deset kytovců pohybovalo nebezpečně blízko místa, kde by jim hrozilo další uváznutí, píše CNN. Do akce proto nastoupili záchranáři, kteří je úspěšně nasměrovali k hlubším vodám.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drama u italského Terstu. Loď s desítkami lidí nabírala vodu, zasahovala pobřežní stráž

Navzdory tomu, že se podařilo takřka všechny delfíny zachránit, neobešla se celá událost bez ztrát na životech. Než se po ohlášení situace podařilo dobrovolníkům a záchranářům na místo dorazit, zhruba deset kytovců zahynulo. Vzhledem k celkovému počtu zvířat uvíznutých v bahnité mělčině však bez pomoci lidí mohly být počty obětí mnohem vyšší.

Tagy: