Pocta Jágrovi: Pittsburgh vyvěsil jeho dres s číslem 68. Největší dík patřil rodičům

Jaromír Jágr se v NHL dočkal velké pocty. V Pittsburghu vyvěsili jeho dres pod strop haly a vyřadili číslo 68 z užívání.

Jaromír Jágr se stal čtvrtým českým hokejistou (po Dominiku Haškovi, Milanu Hejdukovi a Patriku Eliášovi), kterého v NHL ocenil klub vyřazením jeho čísla z užívání a vyvěšením dresu pod strop haly. Čerstvě dvaapadesátiletou a stále hrající českou legendu poctili v neděli během slavnostního ceremoniálu v Pittsburghu, kde Jágr číslo 68 proslavil během nejúspěšnějšího období své zámořské kariéry.

Slavnostního aktu se zúčastnili Jágrovi bývalí spoluhráči včetně Maria Lemieuxe, Roberta Langa a Jiřího Šlégra, ale i jeho maminka Anna či přítelkyně Dominika.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzná scéna v NHL: Gólovou oslavu ukončil podrážděný obránce, střelci dal hokejkou do hlavy

„Dnes je to pro mě velký den. Jsem poctěn, že se Pittsburgh rozhodl vyřadit dres s mým číslem 68. Je to tu můj druhý domov,“ uvedl Jágr mimo jiné během svého proslovu. Ještě před ceremoniálem na tiskové konferenci tvrdil, že se nechce nechat strhnout emocemi. Při více než třičtvrtěhodinovém programu ale bylo znát, že i za každé situace vtipkujícího hokejistu dojetí zasáhlo.

V proslovu nechybělo ani Jágrovo poděkování spoluhráčům a fanouškům. To největší díky ale patřilo rodičům. Jaromír objal maminku Annu a následně vzpomněl i svého otce, který zemřel v listopadu 2022. „Vím, že se dívá. Díky, tati,“ řekl Jágr, čímž dojal všechny přítomné a maminku rozplakal.

Jaromír Jágr odpovídal na otázky během tiskové konference:

Oslavy v americké metropoli zcela náležely české hokejové legendě. V sobotu zamířil Jágr na led, kde si zatrénoval se současnými hráči celku.

Hlavní hvězdou byl však během večera před utkáním Penguins proti týmu Los Angeles Kings. Po vyvěšení dresu potěšil Jágr přítomné v hale. Oblékl výstroj a za bouřlivého potlesku vjel na led a zúčastnil se rozbruslení před zápasem.

Na jeho počest navíc většina hráčů domácích nasadila na hlavu dlouhé háro, které bylo pro Jágra dříve typické.

Pittsburgh českého křídelníka draftoval v roce 1990 jako pátého hráče v pořadí a Jágr se téměř okamžitě stal jednou z nejvýraznějších tváří klubu. Společně s Mariem Lemieuxem vytvořil nejúdernější dvojici NHL a v letech 1991 a 1992 pomohl pensylvánskému klubu k jeho prvním dvěma Stanley Cupům.

V kádru Penguins vydržel jedenáct sezon, během kterých nasbíral 1 079 bodů. Mezi roky 1990 a 2001 byl nejproduktivnějším hráčem ligy, když nasbíral o 65 bodů víc než druhý nejúspěšnější hráč v tomto období Joe Sakic (1014). V posledních třech sezonách v černožlutém dresu dokonce nosil kapitánské céčko.

Fanoušci Pittsburghu i přes všechny úspěchy v jednu chvíli nemohli Jágrovi přijít na jméno. V roce 2011 se totiž český útočník po třech sezonách v ruském Omsku vrátil do NHL, místo do Pittsburghu však zamířil do kádru úhlavního rivala Philadelphie.

„Možná to byla chyba, že jsem se nevrátil sem. Možná by teď ta oslava byla větší. V tu chvíli jsem ale myslel víc na sebe a na to, kde budu mít větší prostor,“ řekl útočník, jenž v NHL nastupoval také za Washington, New York Rangers, Dallas, Boston, New Jersey, Floridu a Calgary.

„Ať jsem působil kdekoliv, vždy jsem bral Pittsburgh jako město, do kterého patřím,“ uvedl Jágr na tiskové konferenci. „Jedenáct let, která jsem tady strávil, bylo pravděpodobně to nejlepší, co jsem zažil. Děkuji vám, že můžu Pittsburgh nazývat svým druhým domovem,“ pronesl před zaplněnou arénou.

Sidney Crosby: V jeho podání hokej stále vypadá snadně

Kariéru v NHL Jágr ukončil s výjimečnými statistikami. V 1 733 zápasech základní části nasázel 766 gólů, zaznamenal 1 155 asistencí a s 1 921 body je po Waynu Gretzkym druhým nejproduktivnějším hráčem v historii soutěže.

Na jeho čísla se z uctivé vzdálenosti dívá i nejvýraznější osobnost současných Penguins Sidney Crosby, jenž si s Jágrem v sobotu zatrénoval. „V jeho podání hokej stále vypadá snadně. Ruce má pořád vynikající,“ vysekl stále hrajícímu majiteli kladenských Rytířů poklonu trojnásobný vítěz Stanley Cupu, jenž v NHL zatím nasbíral o 365 bodů méně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pekelnou bitku v KSW ovládl Humburger: Můj nejlepší zápas, jásá. S kým se vrátí do klece?

Tagy: