Jméno dcery Harryho a Meghan? Královna je z toho zoufalá, musí to být ironie, míní experti

Alžběta II. bude „zoufale nešťastná“ z toho, že princ Harry s Meghan využili pro svoji čerstvě narozenou dcerku „velmi osobní“ a „speciální“ královninu přezdívku Lilibet poté, co byl pár vůči ní a královské rodině tak „hrubý“. Deníku Daily Mail to řekla expertka na královskou rodinu Anglea Levinová. Podle novináře Pierse Morgana, který kvůli zpochybňování Meghaniny věrohodnosti skončil v show na stanici ITV, je pojmenování tak trochu ironií.

Anglea Levinová uvedla v pořadu Good Morning Britain (Dobré ráno, Británie) na ITV, že její veličenstvo bude kvůli jménu Lilibet pohoršeno. Jiní odborníci si naopak myslí, že jde ze strany Harryho a Meghan o zakopání válečné sekery a také poctu královně, kterou poslední měsíce značně zatěžovali skandálními nařčeními včetně obvinění královské rodiny z rasismu.

Expertka Levinová vysvětlila, že přezdívku Lilibet dal Alžbětě II. její dědeček král Jiří V., protože jako malinká neuměla vyslovit své jméno Elizabeth. A oslovoval ji tak i její nedávno zesnulý manžel princ Philip.

Byla to velmi osobní přezdívka

Na dotaz, zda by královna byla šťastná, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu využili její přezdívku pro jméno svého potomka, Levinová reagovala, že si to nemyslí. „Ne poté, co se stalo. Myslím, že je zoufale nešťastná, protože na ni byli velmi hrubí. Nemyslím si, že je to dobrý nápad. Myslím, že je to k Jejímu Veličenstvu královně docela neslušné.“

„Byla to velmi osobní přezdívka od manžela, který zemřel teprve nedávno. Princi Charlesovi se nikdy ani nesnilo, že by se o jeho matce hovořilo jako o Lilibet. On to nikdy nepoužil – bylo to speciální oslovení, které používal zejména vévoda z Edinburghu,“ dodala s tím, že věří, že bylo „ponižující“, když ho Harry s Meghan použili.

Naopak novinářka Afua Adomová, která byla v pořadu oponentkou Levinové, to vnímá jinak. „Říct, že královna by byla nešťastná, je upřímně směšné,“ uvedla.

Podle Pierse Morgana, který byl nucen skončit v pořadu Good Morning Britain poté, co po kontroverzním interview Harryho a Meghan s Oprah Winfreyovou prohlásil, že Meghan nevěří, je výběr jména „ironický“ poté, co pár trávil týdny „házením špíny na královskou rodinu“.

Docela ironické, ne?

„Je to docela ironické, ne? Máte tady tento pár, který posledních pár týdnů hází špínu na královskou rodinu a monarchii, a pojmenuje dítě po královně,“ reagoval Morgan na stanici Channel 9.

Sám Morgan dle svých slov přemýšlí, zda rozhodnutí páru pojmenovat dceru Lilibet je Harryho a Meghaninou cestou k opětovnému postavení mostů ke zbytku královské rodiny.

Tagy: