Nakažených covidem opět přibývá. Denní počty pozitivních testů atakují hranici 2000

Kraken. Co o nejnakažlivější variantě korony víme? Svět nemůže zavírat oči, varuje WHO

Následky covidu zabíjejí víc než sama nemoc

V Česku v mezitýdenním srovnání čtvrtý den v řadě mírně rostou denní počty nově nakažených koronavirem, ve středu testy odhalily 1 927 případů, což je o 69 víc než před týdnem. Vedle toho hygienici za pondělí zaznamenali 887 lidí s podezřením na opakovanou nákazu. Hospitalizovaných s potvrzenou nákazou ale dál ubývá, ve středu vyžadovalo nemocniční péči 744 nakažených, v mezitýdenním srovnání asi o 160 méně. V těžkém stavu je 20 pacientů, před týdnem jich byl dvojnásobek.

Počty nově nakažených mírně rostou v mezitýdenním srovnání od neděle, do soboty deset dní v řadě klesaly. V neděli bylo pozitivních testů jen o jednotky případů více, v pondělí zhruba o stovku a v úterý šlo o desítky nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Testovat se ve středu nechalo asi 7 500 lidí, podobně jako před týdnem. Podíl pozitivních výsledků se v mezitýdenním srovnání změnil jen nepatrně. V případě preventivních bylo pozitivních přes šest procent vzorků, u nejpočetnějších diagnostických testů, které podstupují lidé s příznaky nemoci, to bylo 31 procent a u epidemiologických testů, které se dělají například kvůli kontaktu s nakaženým, byla pozitivní pětina.

Incidenční číslo, které uvádí počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, se drží druhý den na hodnotě 102, před týdnem byla incidence 105. Nejvyšší je v Královéhradeckém kraji se 117 případy a nejnižší v Karlovarském kraji v přepočtu s 83 případy.

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v Česku potvrzeno více než 4,04 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu je asi 307 700. Za celou dobu epidemie zemřelo 40 829 lidí s potvrzenou nákazou.

Proti covidu bylo v Česku plně naočkováno zhruba 6,89 milionu lidí. První posilující dávku dostalo téměř 4,3 milionu lidí a druhou přes 162 000. Ve středu bylo naočkováno 5 552 lidí, asi o tisícovku méně než před týdnem.

Tagy: