Podceňovat Rusy je chyba. Z Ukrajiny může být brzy zhroucený stát, popsal expert plán Moskvy

Ukrajinští vojáci z 3. útočné brigády během postupu na Andrijivku

Postup ukrajinské armády

Je chybou myslet si, že Rusové už nejsou schopni působit velké problémy, varuje analytik ukrajinské neziskové organizace Come Back Alive (v překladu Vraťte se živí) Mykola Beleskov. Podle vojenského experta totiž Rusové zřejmě přešli na plán vyčerpat Ukrajinu. A to se jim může povést i v případě, že nebudou provádět žádné velké útočné operace.

Podle Beleskova se mnoho Ukrajinců mýlí, když si myslí, že Rusové už nejsou schopni nic udělat, zatímco ukrajinská armáda ano. Expert pak zmínil možný plán Rusů pomalu, ale jistě bránící se zemi vyčerpat. Pokud totiž okupanti udrží obsazená území a ve zbytku Ukrajiny více méně znemožní normální fungování, odstraší tím investory a zabrání návratu válečných uprchlíků. „Co bude s takovým státem za 5, 7, 10 let?“ položil Beleskov zneklidňující otázku v rozhovoru pro ukrajinský Kanál 24.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Ukrajinci prolomili další linii Rusů. Expert popsal klíčový problém okupantů

Analytik sice ocenil schopnosti Ukrajinců v boji s Rusy, není si ale jistý, zda to bude stačit na to, aby Moskva upustila od agrese a stáhla se z okupovaných území. „Situace je taková, že Rusové jsou schopní působit nám problémy i když nejsou aktivní. Dokonce i bez vedení strategických útočných operací můžou dosáhnout pomalé přeměny Ukrajiny na zhroucený stát. Bohužel,“ vysvětlil Beleskov.

Takový scénář si naopak nepřipouští generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Během nečekané návštěvy Kyjeva ve čtvrtek prohlásil, že ukrajinské síly nadále postupují ve své protiofenzivě a každý metr, který Ukrajinci získají, Rusové ztrácejí. „Budoucnost Ukrajiny je v NATO,“ řekl Stoltenberg na tiskové konferenci po boku ukrajinského prezidenta. Dodal, že aliance bude stát na straně Kyjeva tak dlouho, jak to bude potřeba.

Tagy: