Ukrajinci prolomili další linii Rusů. Expert popsal klíčový problém okupantů

Ukrajinský voják z 28. samostatné mechanizované brigády během bojů s Rusy poblíž Bachmutu

Ukrajinské drony masakrují okupanty

Ukrajinské jednotky dosáhly linie zákopů západně od Verbove. Ruský expert popsal, že okupační jednotky špatně komunikují, a proto nemohou čelit postupu ukrajinských vojsk. Jedním z důvodů, kterým Rusko vysvětlovalo loňskou invazi na Ukrajinu, byla údajná genocida ruskojazyčného obyvatelstva na východě země. Kyjev to odmítá a Rusko viní, že se snaží ospravedlnit vojenskou agresi. Ukrajina proto vyzvala soudce Mezinárodního soudního dvora (ICJ), aby zamítli námitky Ruska a začali projednávat jádro sporu.

Ukrajinské jednotky dosáhly linie zákopů západně od Verbove a provedly průlom na tomto úseku ruské obrany. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) geolokační záběry zveřejněné 26. září ukazují ruský dron, který zasáhl ukrajinskou pěchotu v zákopu západně od Verbove. Skutečnost, že Rusové použili bezpilotní letoun, naznačuje, že ruské síly byly vytlačeny ze svých zákopů přibližně jeden kilometr západně od Verbove.

Oleksandr Kovalenko, vojenský a politický pozorovatel skupiny Informační odpor, uvedl, že ruští okupanti na jihu Ukrajiny nemají žádné propojení a komunikaci v obraně. Kvůli tomu nemohou čelit postupu ukrajinských vojsk, informoval web Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Totální jatka u Bachmutu. Ukrajinské drony zmasakrovaly skupinu okupantů, ukazují záběry

Ukrajina vyzvala soudce Mezinárodního soudního dvora (ICJ), aby zamítli námitky Ruska a začali projednávat jádro sporu, který se týká ruského zdůvodňování invaze na Ukrajinu údajnou genocidou. Právní zástupce Ukrajiny Harold Koh uvedl, že by soud měl stanovit termíny slyšení o meritu věci. Informovala o tom agentura Reuters. Podle Moskvy by se kauzou soudní dvůr neměl vůbec zabývat a minulý týden vyzvala k zamítnutí ukrajinské žaloby.

Bývalí bojovníci ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny už jsou zase na frontě na východě Ukrajiny, uvedl server Ukrajinska pravda. Odvolal se přitom na vyjádření představitele východního uskupení ukrajinských sil Ilju Jevlaše. S odvoláním na nejmenovaného ukrajinského operátora dronů o tom informovala také americká CNN.

Bulharsko poskytne Ukrajině defektní střely do systémů protivzdušné obrany S-300, odhlasoval podle serveru BNR bulharský parlament. Samotné systémy S-300 ale Bulharsko Kyjevu nepošle. Ukrajina si bude muset vadnou munici opravit, napsala ruská agentura TASS s odvoláním na vyjádření lídra bulharské proruské strany Obroda Kostadina Kostadinova. Poslanci jeho strany dnes hlasovali proti poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině.

Tagy: