Muž obviněný ze zapálení Českého Švýcarska se doznal k malým požárům. Hlavní vinu ale odmítá

Obžalovaný Jiří Lobotka se u soudu přiznal k menším požárům v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. Vinu na největším požáru z července 2022 (16. 5. 2024).

Podezřelý z požáru v Českém Švýcarsku se chce částečně přiznat, vinu přesto odmítá

Obžalovaný Jiří Lobotka prohlásil ve čtvrtek u Krajského soudu v Ústí nad Labem vinu v případě menších požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. To, že by úmyslně způsobil největší požár v České republice, odmítl. Protože obžalovaný působil chaoticky a zmateně, soudce nařídil před částečným prohlášením viny přestávku. Podle státního zástupce lze jeho prohlášení přijmout.

Bývalému dobrovolnému strážci rezervace hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až 15 let vězení. Způsobení obřího požáru opakovaně odmítl. Podle obžaloby údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku.

ČTĚTE TAKÉ: Auto použil jako zbraň, vezl s sebou 11letého syna. Od soudu v Jablonci si odnesl pět let

„Především chci říct to, že jsem zapálil Vlčí horu, ale nezapálil jsem národní park,“ prohlásil u soudu Lobotka. Jeho slova potvrzují to, o čem již dříve hovořil jeho obhájce Vít Pavko, jehož prostřednictvím vinu na rozsáhlém požáru několikrát odmítl.

Obviněný muž však na únorovém vazebním zasedání v Děčíně mlčení prolomil. Tehdy při příchodu do soudní síně novinářům sdělil, že národní park nezapálil. Naopak podle Pavka přiznává, že založil loňské menší požáry.

Žalobce viní muže z toho, že v noci z 23. na 24. července 2022 ve Hřensku v lokalitě Malinový důl úmyslně rozdělal oheň. Pomohl si přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě. Vzniklý požár se následně rozšířil nejméně na 1 100 hektarů, poničil 11 budov a podle obžaloby způsobil škodu okolo 270 milionů korun.

U složité likvidace obřího požáru se téměř před dvěma lety vystřídalo šest tisíc hasičů. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky a velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel. Hašení se zúčastnili i jednotky ze zahraničí. Pomáhali také policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Tagy: