Auto použil jako zbraň, vezl s sebou 11letého syna. Od soudu v Jablonci si odnesl pět let

Pět let za mřížemi pro muže, který po divoké honičce kradeným autem naboural policisty a jednoho z nich zranil. Pětačtyřicetiletý David Havrda si verdikt vyslechl u jabloneckého soudu. Tam také přiznal, že po celou dobu své riskantní jízdy měl vedle sebe na sedačce spolujezdce tehdy jedenáctiletého syna. „Neprojevil elementární respekt k životu a zdraví zasahujících policistů, jen shodou náhod neskončila srážka s policejním vozem vážnějším zraněním,“ připomněl státní zástupce Radim Kadlček. Ten zmínil i to, že vozidlo použil jako zbraň.

David Havrda ukradl luxusní SUV v autobazaru poblíž Hradce Králové. Druhý den s ním vyrazil na rodinnou událost, syna vezl s sebou. Přitom si ale kradeného vozu všimli policisté. Havrda namísto toho, aby zastavil, šlápl na plyn bez ohledu na to, že měl u sebe dítě. Myslel si, že vozem se silným motorem policistům ujede.

ČTĚTE TAKÉ: Bezcitný útok v reedukačním centru: Skupina dívek se pokusila tričkem uškrtit vychovatelku

„Ujistil jsem se, že má kluk zapnutý pás. Říkal jsem mu, že to bude dobré, že ho vysadím doma a pojedu. Dnes mě moc mrzí, že jsem ho takto ohrozil, vyčítám si to ze všeho nejvíc,“ prohlásil před soudem. Jak si nebezpečně při ujíždění počínal, popsal reportérovi CNN Prima NEWS jeden z ohrožených řidičů.

„Předjížděl mě v nepřehledné zatáčce, kam vůbec nemohl vidět. Jel minimálně osmdesát, i když je tam třicítka, na úzké silnici. Za zatáčkou byla v protisměru dodávka, minul se s ní jen o centimetry, už jsem čekal ránu, když jsem to viděl. Mohli být oba mrtví, on i ten kluk, nemluvě o těch lidech v dodávce,“ uvedl svědek.

Do honičky se postupně zapojilo několik hlídek, jedna dvojice policistů postavila svůj vůz do cesty jako zátaras. Muž za volantem silného SUV do nich narazil ještě dřív, než stačili z auta vystoupit. „Viděl jsem je na poslední chvíli za zatáčkou, přibrzdil jsem, ale ještě tam bylo místo, kudy se dalo projet, tak jsem se o to pokusil. Oni ale do mě nacouvali,“ hájil se před soudem Havrda, který nikdy nevlastnil řidičský průkaz.

Auta jako beranidla

Podle státního zástupce Havrda použil auto jako zbraň. Obžalovaný své chování vysvětloval tím, že jeho sebeovládání výrazně ovlivnily silné léky na bolest, které polykal v nadměrných dávkách. Stejný argument použil, když popisoval, proč se opakovaně vloupával do autosalonů, autobazarů a servisů a kradl auta. Počínal si při tom jako buldozer. „Nejen, že některá vozidla odcizil, ale další poškodil a poničil také vybavení a budovy,“ upozornil státní zástupce s tím, že mnohdy výše škod na majetku firem převyšovala hodnotu ukradených aut a dalších věcí.

Obvyklým postupem Havrdy bylo, že se vloupal do budovy autosalonu, sebral klíče od aut a s jedním z nich prorazil bránu jako beranidlem. Pak s dalším autem odjel. Nikdy ale žádné ukradené auto neprodal, vždy se jen pár dní povozil a pak ho někde odstavil. „Jeho chování často postrádalo logiku,“ poznamenal žalobce Kadlček.

Havrda mohl dostat až osm let, nakonec to bylo pět. Pomohlo mu, že na policii nezapíral. „Pan obžalovaný uznal vinu a významně tak zjednodušil práci orgánů v trestním řízení,“ vysvětlil soudce Petr Loutchan poměrně mírný trest v polovině trestní sazby. Bez přiznání by Havrda strávil za mřížemi minimálně o rok déle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Senior přecházející na červenou se pohádal se strážníkem. Poslal ho někam a strčil mu do kola

Tagy: