Invaze ptáků, žraloci nebo ráj kriminálníků. Podívejte se na 10 nejnebezpečnějších pláží světa

Jen se slunit a poslouchat šumění moře. Když se řekne pláž, většina lidí si nejspíš představí idylické místo pro odpočinek. Všude po světě přitom existují i pláže, které jsou místo dovolenkového ráje spíše noční můrou. Kterým se raději vyhnout velkým obloukem?

Průvodců po nejkrásnějších plážích vzniklo mnoho. O jednom z nich psal i web CNN Prima NEWS. Teď však zahraniční média obrátila pozornost na jejich opaky. Nedávno jimi například rezonoval seznam nejnebezpečnějších amerických pláží, který sestavili odborníci z advokátní kanceláře Simmrin Law. Informovaly o něm mimo jiné Fox News nebo deník The Independent. Údery hurikánů, útoky žraloků, smrtelné úrazy ve vlnách – všechna tato kritéria vyhodnotili a zjistili, že největší nebezpečí hrozí na pláži New Smyrna na Floridě.

ČTĚTE TAKÉ: Španělsko uzavřelo několik pláží. Dovolenou turistům kazí obrovská palivová skvrna

Ta figuruje i v žebříčku deseti nejnebezpečnějších pláží světa, který zveřejnil populární cestovatelský blog Travel Bible. „Tyto pláže sice nabízejí nádherné výhledy a jedinečné zážitky, ale zároveň sebou nesou i značná rizika. Od smrtelně nebezpečných živočichů a silných mořských proudů až po vysokou kriminalitu a znečištění – nebezpečí jsou reálná a aktuální,“ uvádí blog.

Potenciálním návštěvníkům extrémně rizikových pláží doporučuje dbát na bezpečnost a pořádně se před výletem informovat. „Každý ráj může mít svá nebezpečí, a proto buďte při objevování těchto krásných, ale nebezpečných, míst vždy připravení a obezřetní,“ dodává Travel Bible.

Zde je 10 nejnebezpečnějších pláží na světě:

10. Chowpatty, Indie

Indická pláž Chowpatty v Bombaji patří k nejvíce znečištěným plážím světa. Kvalita vody je tak špatná, že kdokoliv se v ní vykoupe, hrozí mu vážné zdravotní problémy. Jak ukazují snímky, znečištěná pláž navíc čelí invazím holubů a racků. Jejich trus způsobuje vážná respirační onemocnění. Přesto lidé ptáky navzdory četným zákazům nadále krmí, informoval mimo jiné před několika měsíci Free Press Journal.

Hrozící nebezpečí:

  • Znečištění
  • Ptáci
  • Ohrožení zdraví

9. Hanakāpīʻai, Havajské ostrovy

Pláž na havajských ostrovech nesoucí název Hanakāpīʻai vyhlíží téměř idylicky. Až na jednu vadu na kráse – chybí jí totiž útes, kvůli čemuž jsou silné proudy a velké vlny až smrtelně nebezpečné. Vyžádaly si už mnoho obětí. Pláž je navíc odlehlá, což v případě nebezpečí komplikuje práci záchranářů.

Hrozící nebezpečí:

  • Silné proudy
  • Izolace

8. Tamarama, Austrálie

Pláž Tamarama leží na předměstí australského města Sydney. Láká nejen modelky a celebrity, díky čemuž si získala přezdívku „Glamarama“, ale především surfaře. A to navzdory tomu, že se jedná o jednu ze světových pláží s vůbec nejnebezpečnějšími podmínkami pro tento populární vodní sport. Vlny jsou tam monstrózní a extrémně rizikové.

Hrozící nebezpečí:

  • Nebezpečné proudy
  • Vysoké vlny

7. Copacabana, Brazílie

Copacabana – horko a žár. Čtyřkilometrová pláž v brazilském Riu de Janeiru je považována za nejznámější a nejnavštěvovanější pláž na světě. Travel Bible jí ale současně řadí mezi ty nejnebezpečnější, a to kvůli vysoké kriminalitě. Turisté bývají často okradeni, přepadeni a musí čelit nejrůznějším útokům.

Hrozící nebezpečí:

  • Vysoká kriminalita

6. Kauapea, Havajské ostrovy

Nejaktivnější sopky na světě obklopují pláž Kauapea na Havajských ostrovech. Neustále hrozí, že ji přikryjí lávové proudy a zasáhnou toxické plyny. Návštěvníci jsou tak vystaveni velkému nebezpečí. Aby toho nebylo málo, v moři je mohou stáhnout silné spodní proudy.

Hrozící nebezpečí:

  • Sopečné erupce
  • Sopečné plyny
  • Silné spodní proudy

5. Zipolite, Mexiko

Pláž Zipolite se nachází v mexickém městě San Pedro Pochutla. Ačkoliv vypadá neškodně, získala si přezdívku „pláž smrti“, a to kvůli extrémně silným spodním proudům a zpětným proudům. Navzdory své kráse si tato pláž na jižním pobřeží Mexika vyžádala mnoho životů.

Hrozící nebezpečí:

  • Silné spodní a zpětné proudy
  • Rozbouřené moře

4. Pobřeží Gansbaai, Jihoafrická republika

Gansbaai je rybářské město v Jihoafrické republice. Jeho pobřeží je známé hustým výskytem žraloků bílých. Přesto se do tamních vod s oblibou pouští potápěči. Zásadně však v klecích. Bez nich by je to kvůli gigantickým predátorům mohlo stát život. Do vod jen pár kilometrů od pobřeží také často zavítají tuleni.

Hrozící nebezpečí:

  • Hustý výskyt žraloků
  • Rozbouřené moře

3. New Smyrna, USA

Pláž New Smyrna se může „pyšnit“ nelichotivým titulem „světové hlavní město žraloků“. Tato část pobřeží Floridy ve Spojených státech zaznamenala nejvíce útoků žraloků ze všech pláží na světě. I ve zmíněném žebříčku amerických pláží, které nejvíc ohrožují žraloci, získala prvenství, uvádí Fox News.

Hrozící nebezpečí:

  • Útoky žraloků
  • Silné mořské proudy

2. Ostrov Fraser, Austrálie

Australský ostrov Fraser (v jazyce domorodců rovněž K'gari), známý pro své dechberoucí písečné duny a křišťálově čistá jezera, obývá mnoho nebezpečných živočichů – od jedovatých hadů a pavouků po agresivního psa dingo. Právě ten mnohokrát zaútočil na návštěvníky pláží ostrova. Travel Bible jej proto nazývá „minovým polem“.

Hrozící nebezpečí:

  • Medúzy
  • Pes dingo
  • Silné mořské proudy

1. Boa Viagem, Brazílie

Pláž Boa Viagem v přístavním městě Recife na severovýchodě Brazílie vypadá na první pohled naprosto nevinně. Zdání však klame – časté útoky žraloků, a to zejména býčích, z ní činí jednu z nejsmrtelnějších pláží pro plavce. Ty kromě nebezpečných predátorů ohrožují i mořské proudy. Pláž je také dějištěm společenského života, a tak bývá často znečištěná.

Hrozící nebezpečí:

  • Útoky žraloků
  • Silné mořské proudy

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vteřiny od zkázy: Ke srážce letadel chybělo málo, nebezpečný manévr zachytilo video

Tagy: