Podívejte se na oblohu. Obří superúplněk doplní kometu, zkuste jedinečnou fotku

Říjnový superúplněk 2024 nad hradem v Edinburghu

Největší superúplněk roku

Vesmír v těchto dnech nabízí krásné představení, stačí se jen podívat na večerní oblohu. Na ní teď najdete nejen jedinečnou kometu Tsuchinshan-ATLAS, ale také tzv. superúplněk. Měsíc totiž ve čtvrtek nad ránem proletěl nejblíže Zemi a my ho díky tomu vidíme větší než obvykle. Oba jevy můžete využít a ve čtvrtek večer získat úchvatné fotky – třeba i z mobilu.

Středy Země a Měsíce se ve čtvrtek ve 2:47 ráno přiblížily na 357 179 km, upozorňuje Astronomický ústav Akademie věd ČR. Fáze úplňku pak připadá na čtvrtek ve 13:26. V kombinaci se zrakovým klamem, kdy se nám objekty u obzoru zdají větší než vysoko na obloze, bude skvělým zážitkem pozorovat Měsíc ve čtvrtek večer – při jeho východu po 18. hodině.

OBRAZEM: Úchvatná kometa na obloze. Tak svítí nad Hradem, jak a kde ji pozorovat?

Měsíční superúplněk je asi o 15 procent větší, než když sledujeme úhlově nejmenší úplněk v roce. „Rozdíl velikosti tohoto superúplňku oproti běžnému úplňku je stejný, jako když ze vzdálenosti tří metrů sledujete padesátikorunovou minci a dvacetikorunovou minci,“ připomíná měsíční expert Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno.

Jasný měsíc sice bude trochu kazit pozorování komety Tsuchinshan-ATLAS, která se ve stejnou dobu nachází nad západním obzorem, ale můžete toho využít a pořídit jedinečné fotky. „Využijte silného měsíčního svitu k vyfotografování komety s nějakým objektem – pohořím, hradem, památkou. Nyní to jde snadno i na mobil,“ vyzývá facebooková stránka Minutky z vesmíru.

V dalších dnech už bude Měsíc vycházet později a budou se naopak zlepšovat podmínky pro sledování samotné komety. Astronomové z brněnské hvězdárny doporučují vyrazit ven z města za tmavší oblohou. Při větším světelném znečištění zkuste využít třeba jen obyčejný přenosný dalekohled – triedr, v němž uvidíte celý ohon.

MAPA: Jak najdete kometu Tsuchinshan–ATLAS

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní záběry polární záře. Astronaut natočil úchvatné video z Mezinárodní vesmírné stanice

Tagy: