Kvůli novým protiepidemickým opatřením, která začala platit v pondělí, návštěvnost našeho pivovaru klesla o polovinu, řekla v pořadu Co na to vaše peněženka majitelka Pivovaru Monopol v Teplicích Gabriela Schönbauerová. Podle ní restauratéři zvládnou zdražení, které je nevyhnutelné, na kolena je ale dostávají opatření proti covidu.
Podnikání v gastronomii není kvůli pandemii koronaviru vůbec jednoduché. Od pondělí chce stát po provozovatelích restaurací, aby kontrolovali doklady o bezinfekčnosti. Některé zákazníky to může od návštěvy pohostinství odradit. Navíc rostou ceny za náklady, energie a komodity. „Největší problém cítím v covidových opatřeních vlády. Už dneska jsme zažili poloviční návštěvnost,“ upozornila Schönbauerová v pondělním vysílání CNN Prima NEWS.
Velké pivovary už ohlásily zdražení, ke kterému s největší pravděpodobností dojde od Nového roku. „Je to pro nás nevyhnutelné. Budeme muset zdražit o nějakých pět až osm procent. Myslím, že i s tím si dokážeme poradit, protože český národ do restaurace vždycky půjde. Ale bohužel celá covidová mašinérie nás dostává na kolena,“ narážela majitelka pivovaru na vládní protiepidemická opatření.
Lidé jsou zodpovědní
Podle Schönbauerové je kontrolování bezinfekčnosti návštěvníkům restaurací nepříjemné. „Myslím, že nám restauratérům do toho nic není. Nechala bych to na zodpovědnosti každého z nás. Za celou dobu, co je mezi námi covid, jsem neviděla nikoho, kdo by přišel usmrkaný, ukašlaný a choval se nezodpovědně,“ dodala.
„Ohledně covidových opatření naprosto souhlasím. Říkali jsme, že kontroly v restauracích jsou nesmysl. Číšník nemá možnost kontrolovat zdravotní doklady. Spousta lidí ani do restaurací nepůjde. Žádná plošná opatření by už nevedla ke kýženému efektu,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS na slova majitelky pivovaru poslanec Radim Fiala (SPD).
Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) řekl, že končící vláda dala podnikatelům do cesty pár umělých překážek. „Podnikatelé zejména musí pracovat, ne papírovat. Jedním z cílů naší vlády bude odstranit byrokracii, zlepšovat a stabilizovat podnikatelské prostředí. Když podnikatelé budou mít možnost, s řadou věcí si poradí, ale neporadí si s tím, když jim přes cestu bude házet klacky stát,“ uvedl.