Prokazování bezinfekčnosti? Hosté jsou vstřícní, je jich ale méně, říká provozní kavárny

Muž s kávou

Jak lidé dodržují nová opatření?

Od pondělí se Češi sžívají s novými protiepidemickými opatřeními. Nově se musí lidé při vstupu do stravovacích zařízení prokázat dokladem o bezinfekčnosti – očkováním, negativním testem nebo potvrzením o prodělání nemoci. Podle provozního pražské kavárny jsou lidé vstřícní a s kontrolou nemají problém. Připustil však, že do podniku dorazilo méně lidí než před týdnem. Ve vybraných okresech se pak ve školách testují žáci. I zde rodiče opatření přijali převážně bez problémů.

Reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý v pondělí ráno vyrazil do pražské kavárny, kousek od stanice metra Muzeum. Provozní podniku Jakub Tesař přiblížil, jak se na nové opatření zaměstnanci připravili.

„U vstupu jsme postavili ceduli, na které zákazníky upozorňujeme na nutnost se prokázat. Následně každého zvlášť usazujeme a prosíme o prokázání,“ podotkl. Lidé se musí od pondělí ve stravovacích podnicích prokazovat dokladem o prodělání nemoci (ten platí 180 dní od prodělané nemoci), negativním testem nebo očkováním.

Tesař dodal, že pracovníci podniku následně donáší objednávky přímo k zákazníkům. „Personálně jsme na to vybaveni, zaměstnanců máme dost. Je to ale první den, uvidíme, jak to bude dál,“ podotkl s tím, že by se do budoucna další zaměstnanec mohl hodit. Zde však naráží podnik na problém.

„Kvalitní lidé se těžko shání. Už takhle hledáme nové lidi. Jenom někoho najít by pro nás byl problém,“ svěřil se. V době, kdy reportér podnik navštívil, měla kavárna otevřeno zhruba hodinu. „Lidí je zde ale méně než před týdnem. Může to být ale jen náhoda,“ pokračoval s tím, že až čas ukáže, zda se opatření negativně neprojeví do návštěvnosti.

Provozní se nejvíce obával toho, jak budou lidé na nutnost prokázat se reagovat. „Zatím byli všichni vstřícní. Bál jsem se, že budou vznikat konflikty, ale všichni jsou ochotní a spolupracují. Z toho mám radost,“ řekl. Na dotaz, kolik lidí se od otevření podniku neprokázalo, uvedl, že pouze jeden. „Tvrdil, že je očkovaný, ale nebyl schopen to prokázat,“ uvedl s tím, že zákazník avizoval, že se později i s průkazem vrátí.

Zhruba sto žáku se testovat nemusí

Nutnost prokázat se dokladem o bezinfekčnosti není jedinou změnou, kterou Češi v pondělí 1. listopadu zažívají. V osmi okresech se zhruba 165 tisíc děti muselo otestovat na koronavirus, a to kvůli zhoršující se epidemické situaci. Do základní školy ve Šlapaticích na Brněnsku se vydal reportér CNN Prima NEWS Jakub Nakládal.

Testování zde muselo podstoupit zhruba 700 žáků, za týden 8. listopadu čeká žáky druhé kolo. „Byl to šibeniční termín, ale díky rychlosti ministerstva školství jsme to zvládli,“ podotkl ředitel školy Pavel Vyhňák. Děti se testovaly antigenními testy z nosohltanu, výsledek by měli ve škole vědět do dvaceti minut od podstoupení testu. Dosud pracovníci školy zaznamenali dva pozitivní výsledky.

„Test nemusí podstoupit očkovaní žáci. U nás jich je určitá část na druhém stupni. Přibližně se jedná o sto dětí, přesný počet ale budeme znát až po dokončeném testování,“ přiblížil ředitel. Ten dodal, že od začátku pandemie mají již několik testovacích akcí za sebou, a tak rodiče s testováním vesměs souhlasili.

„Mají snahu udržet děti na prezenční výuce,“ dodal. Od pondělí musí mít ve vyučování neočkovaní učitelé respirátor. I takové lidi ve škole mají, mnozí se však nemohou očkovat ze zdravotních důvodu. Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navíc podotkl, že právě neočkovaní učitelé mohou být v některých případech zdrojem nákazy.

„I takový případ zde máme. To samé se děje i na jiných školách. Buď je pozitivní žák a třída jde do karantény, nebo je pozitivní učitel a situace se opakuje. My nyní čekáme na vyjádření hygieny. Od pátku víme, že máme jeden pozitivní výskyt ve třídě a předpokládáme, že pro ně hygiena vyhlásí karanténu,“ uzavřel ředitel.

Tagy: