Kompenzační bonus pro podnikatele vzroste. Na tisíc korun za den, schválila vláda

Vláda schválila nový systém podpory podnikatelů a firem, které zasáhly dopady koronavirové pandemie. Navrhli ho ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1 000 korun denně.

Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Hlavním kritériem bude v obou případech splnění poklesu tržeb o nejméně 50 procent. Pokračovat bude také program Antivirus, případně další podpory, které na program Antivirus navazují. Pro kongresy a veletrhy vznikne zvláštní program, sdělilo ministerstvo financí.

„Nový systém přinese rychlejší pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují. Znamená také více peněz poškozeným živnostníkům a podnikatelům. Jeho pilířem budou programy, které se osvědčily a které fungují. Tyto programy by měly být rozšířeny a otevřeny většímu počtu subjektů. Naopak programy, které se ukázaly jako problematické, budou utlumeny,“ uvedlo ministerstvo financí.

Podle úřadu se tak celkově systém podpory zjednoduší a dosáhne na něj více podnikatelů. Cílem je vyloučit případy, kdy někteří poškození podnikatelé na žádný z programů nedosáhli. „Nové nastavení zároveň přinese významné administrativní úspory jak na straně příjemců, tak na straně státních institucí,“ dodalo ministerstvo.

Finanční správa eviduje k pondělku 587 406 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, v souvislosti s podzimními vládními opatřeními. Dosud vyplatila 549 714 žádostí za celkem 4,9 miliardy korun. Za jarní období správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Program Antivirus může vláda znovu prodloužit

Nárok na kompenzační bonus ve výši 500 korun denně náleží podnikatelům s činností v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení.

Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy. Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o bonus požádat i ti, kteří jsou na zavřené obory nejméně z 80 procent přímo navázáni.

Podle původních evropských pravidel měl program Antivirus fungovat nanejvýš rok. Evropská komise však lhůtu prodloužila do konce roku a zvýšila i celkovou částku, kterou firmy mohou získat. Antivirus tak vláda může znovu prodloužit.

Z programu Antivirus stát proplácí příspěvkem A celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39 000 korun. Příspěvkem B úřady práce dorovnávají 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29 000 korun.

Tagy: