Dopad krize na volby bude omezený, míní expert. Rozvedl, jaké faktory sehrají hlavní roli

Hostem pořadu K Věci na CNN Prima NEWS byl politolog Lukáš Jelínek.

Politolog Jelínek ke komunálním volbám

Popularita vládních stran opadá, ukazují průzkumy. Podle politologa Lukáše Jelínka se však jedná o pochopitelnou věc v době krize. Je však toho názoru, že se tento trend do komunálních voleb zásadně nepropíše. V pořadu Nový den sdělil, podle čeho se budou lidé zejména v obcích rozhodovat.

Podle Jelínka je pokles podpory u vládních stran pochopitelný. „Lidé jsou vždy k vládě náročnější, než co může udělat. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v řadě otázek postupuje pomalu či nedůsledně, což se na celostátní úrovni v preferencích projeví. Nemyslím však, že by to zásadně vstupovalo do výsledků komunálních voleb,“ podotkl.

Krize a kroky vlády se podle něj v nadcházejících volbách promítnou zejména ve větších městech. „Není náhodou, že Andrej Babiš (ANO) objíždí pražská sídliště, okolí metropole či lokality v Česku, kde jsou největší ekonomické a sociální problémy. Nesmíme však zapomenout, že se volí i v malých městech a nejmenších obcích. Tam jsou kandidátky mnohdy nezávislé,“ pokračoval.

Právě v těchto obcích se budou podle Jelínka voliči rozhodovat, komu dají svůj hlas, podle toho, jak blízko mají k radnici, starostům či zastupitelům. „Budou hodnotit jejich práci a výkony, což je nejjednodušší cesta. Ke klasickým tématům jako je doprava či bydlení vstoupí i energetika. Občané budou zvažovat i manažerské schopnosti starostů a primátorů – jak dokážou město v krizi řídit, zda je zajištěná levná energie nebo jestli vymýšlí dodatečné formy sociální podpory,“ sdělil.

STAN v Praze může překvapit

Ve velkých městech však může rozhodnutí voličů ovlivnit například kauza Dozimetr. „STAN pokles popularity postihne zejména ve větších městech. V těch menších se příliš bát nemusí, tam budou stavět na ostatních kontaktech. V Praze, kde se kauza odehrává, však STAN rychle změnilo kampaň a postavilo se za Hlaváčka. Ten staví na nových tématech, aby Dozimetr zastínil,“ pokračoval s tím, že se ukazuje, že výsledky hnutí v Praze nakonec nemusí být tak špatné jako na celostátní úrovni.

Osobně si nemyslí, že by soud Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo výrazně ovlivnil výsledky hnutí ANO na komunální úrovni. „Spíše dlouhodobě pracuje na posílení voličského jádra. Jak moc se to na výsledcích projeví, je otázka. Bude zajímavé sledovat, jak hnutí dopadne v senátních volbách,“ uzavřel.

Tagy:
politika Andrej Babiš Nový den volby pořady CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Česko Praha voliči vláda Petra Fialy Volby do Senátu Parlamentu České republiky Volby do zastupitelstev obcí v Česku