Uškodí kauzy STAN starostům v malých obcích? Netěší nás, ale spoléháme sami na sebe, říkají

Poslanec Petr Gazdík, místopředseda STAN Jan Farský a šéf hnutí Vít Rakušan

Ovlivní výsledky voleb na malých obcích kauzy hnutí STAN?

Kauzy hnutí nás netěší, na komunální volby mohou mít vliv, obávají se někteří starostové kandidující za STAN v malých obcích. Někteří se kvůli nim od hnutí snaží distancovat. Zároveň se ale shodují, že u voleb do zastupitelstev spoléhají především sami na sebe. Podle nich jsou totiž hlavně o konkrétních osobnostech. Věří tak, že voliče přesvědčí svou prací.

„Kauzy STAN mohou mít na výsledek komunálních voleb vliv. Netěší mě, co se ve STAN a v jeho vedení děje. Když budu mluvit sám za sebe, tak mě hnutí nahoře hodně znervóznilo a nelíbí se mi, co tam probíhá,“ svěřil se CNN Prima NEWS starosta Velhartic v Plzeňském kraji Václav Jarošík, který není členem hnutí, ale kandiduje za stranu Společně pro Velharticko s podporou STAN.

„Nelíbil se mi už předchozí krok, když jsme začali vystupovat v kooperaci s Piráty. Myslel jsem si, že Starostové a nezávislí zůstanou tak, jak jsou,“ řekl zklamaně. Tento krok pro něj byl možná ještě nepříjemnější než kauzy poslední doby.

I když se Jarošík od STAN snaží v rámci možností distancovat, věří, že se korupční kauza Dozimetr ani předchozí přešlapy hnutí na zářijových komunálních volbách neprojeví. Ty v Česku proběhnou v pátek 23. a v sobotu 24. září.

„Většinou se v malých obcích komunální volby až tak politicky neřídí a vybírá se podle osob, které tam jsou napsané, ne podle hlavičky. Tyto kauzy mají často vliv spíš na parlamentní volby a senátní. Nebojím se, že by nám úplně ublížilo, že jsme se vydali touto cestou,“ doufá Jarošík.

Občané v jeho obci si kauz STAN prý ale všimli. „Nejvíce se politika řeší v hospodě. Ale že by mi někdo říkal: ‚Vidíš to, ty jsi jeden z nich, ty za to také můžeš,‘ to se neděje. Řeší se to na obecné rovině. Naštěstí se to nepodepisuje na pohledu na mě jako na starostu nebo na naši kandidátku,“ popsal.

Podobně už v dubnu, tedy ještě před vypuknutím korupční kauzy Dozimetr, mluvila i lídryně kandidátky v Olomouci Andrea Hanáčková. Tehdy Starostové a nezávislí řešili například rezignaci europoslance Stanislava Polčáka na funkci místopředsedy hnutí kvůli kauze Vrbětice nebo problémy Jana Farského, který chtěl odjet na půlroční stáž do USA a přitom si ponechat funkci poslance.

„Kauzy nás mohou poškodit. Viděli jsme, co se stalo s Piráty od března 2021. Několikaměsíční zacílení proti jedné konkrétní straně poznamenalo kampaň zcela fatálně. Pokud by byla podobná pozornost upřena na STAN, určitě by nám to neprospělo,“ řekla Hanáčková CNN Prima NEWS.

V červnu pak Hospodářským novinám starosta Chebu Antonín Jalovec řekl, že jsou kauzy „zničující“. „A pro STAN před komunálními volbami zvlášť. V mém okruhu vím o spoustě lidí, kteří řekli, že Starostové pro ně doteď byli poslední šancí na důvěru v politiku. Byli připraveni nás podpořit, ale nyní tu důvěru zcela ztratili a podpořit už nás nechtějí,“ přiznal.

Spoléháme sami na sebe

Z kauz není nadšený ani starosta obce Lobodice v Olomouckém kraji Petr Hlavinka. Ten je ale nechtěl příliš komentovat. Spoléhá se sám na sebe a výsledek voleb prý nechá na voličích. „Doufám ve zdravý rozum našich voličů, že budou spíš volit lidi než strany. Zatím to tak na menších obcích funguje, protože tam každý zná každého. K tomu, co jsem pro obec udělal, mi většina výrazně pomohla, takže uvidíme, jak to občané ocení,“ věří.

Podobně na své jméno i práci spoléhají i další starostové ze STAN. „Pocházím z malého města, kde se lidi velice dobře znají, kde je to hodně postavené na osobnostech. Útoky, že jsem ze STAN, zkusily některé opoziční strany. Ale lidi se nás zastali. V menších obcích je důležitější osobnost lídra než strana,“ myslí si kandidátka STAN na starostku v Uherském Brodě Kamila Buráňová.

„Jsme město, které má 7 400 obyvatel. Jsem v komunální politice čtvrté volební období. Myslím si, že je to spíše o lidech, jak mě znají, jak znají moji práci. Možná někteří mladší se podle toho mohou rozhodovat, ale v menších obcích převáží spíš to, co je za lidmi v komunální politice vidět,“ přidala se i starostka města Vimperk Jaroslava Martanová.

Každá strana má po úspěchu škraloup

Někteří starostové kandidující za STAN se hnutí zastávají. „Neexistuje strana, která by neměla po nějakém úspěchu nějaký škraloup, vždycky ho někdo někde najde. To se stalo i u STAN. Ale znám hromadu poctivých Starostů a členy hnutí STAN určitě neházím do jednoho pytle,“ dodal starosta Lobodic Hlavinka.

„Všichni do STAN teď šijou, ale ať si každý zamete před svým prahem,“ vyzval i starosta obce Budislav v Pardubickém kraji Luboš Šplíchal (za STAN). „V každé vládě něco je a teď je to postavené na STAN. Ale já jsem z vesnice a lidé tu koukají na to, co se tu udělá, a ne na to, co se děje nahoře. Nepolitikaří se tu. Za něco jsme, já jsem za STAN, ale není to o tom, že by se mě měla týkat kauza Dozimetr,“ podotkl.

Podle starosty obce Lipová v Ústeckém kraji Pavla Svobody jsou kauzy nešťastné. Důležité ale je, že se s nimi hnutí STAN vypořádalo. „Lidé, kteří byli v nějakých funkcích, odešli a za mě by to tak mělo být. Hned to ale neznamená, že značka nebo strana je špatná,“ zdůraznil. Podobně kauzy prý vysvětloval i obyvatelům své obce. Starostu dělá šestnáct let a doufá, že jej kauzy z vysoké politiky nepoškodí.

Pomůže Gazdík v Suché Lozi vyhrát volby?

CNN Prima NEWS oslovila i starostu Suché Lozi, odkud pochází bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN). Ten na svou funkci rezignoval v červnu kvůli kontaktům s Michalem Redlem, který je v kauze Dozimetr obviněn. Gazdík jde do komunálních voleb v Suché Lozi na kandidátce STAN ze třetího místa.

„Kauzy u nás lidé vnímají, ale spíš stojí za panem Gazdíkem. Většina řekla, že kdyby něco bylo, tak už sedí, ale nesedí,“ řekl redakci starosta obce Václav Bujáček. Ten věří, že mu Gazdík na kandidátce dokonce pomůže znovu vyhrát volby. „Myslím, že jo. Jinak bychom ho tam asi nedávali. Čekal jsem, co bude, ale vesměs lidé řekli, že za ním stojí, že ho znají celý život, vědí, jaký je člověk. Samozřejmě jsem se na to ptal i ostatních, kteří jsou na naší kandidátce, a všichni řekli: ‚Nevadí, nech ho tam,‘“ popsal.

Tagy:
politika STAN CNN Prima NEWS volby Česká pirátská strana Petr Gazdík Starostové a nezávislí komunální volby Stanislav Polčák Suchá Loz Pavel Svoboda Volby do zastupitelstev obcí v Česku Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Lobodice