Podřezáváme si větev a Putin se směje, říkají experti. Evropské zbrojaře brzdí banky i Unie

Ekonom Petr Bartoň a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek

Co na to vaše peněženka 11.12.2023

Český i evropský zbrojní průmysl se potýká s řadou omezení, která jdou na vrub politice bank i Evropské unie. Shodli se na tom v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Západ tím podle nich podkopává vlastní obranyschopnost, což nahrává Rusku.

Zbrojní průmysl je ve specifické a znevýhodněné pozici, domnívá se ekonom Bartoň. „Zbrojní průmysl byl takovou Popelkou, každý na něj navážel nové náklady. Banky jej musely zařadit na černé listiny, podobně jako uhelné elektrárny. Získat financování pro investice bylo pro zbrojaře těžší a těžší, protože jsme žili v představě věčného míru a války jako něčeho špinavého podobného černému uhlí. To se změnilo. Teď už je ale těžké v nasazených regulacích dostat průmysl zpátky do optimističtější nebo normální kategorie,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká stopa v útocích ukrajinských tajných služeb? Rusko vzneslo překvapivé obvinění

Nejde přitom podle něj jen o problém České republiky. „Je to všude. Po Evropě i po světě. V nábojích jedeme významně na deficit, nestačíme jich vyrábět dostatek, všude se snižují zásoby. Bude to znamenat potřebu mnohem větších investic. Pokud k tomu nedojde, Rusko bude pokračovat přes Ukrajinu dál a nakonec se dostane i k nám,“ nastínil ekonom černý scénář. „Pořád jsme si neuvědomili, jak moc zbrojní průmysl potřebujeme čistě k naší obraně. Uřezáváme si větev, která nám brání mír,“ doplnil.

Hynek: Putin se směje

Unijní přístup se přitom podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Hynka v poslední době dostatečné nezměnil, situace se nezlepšila „ani o milimetr“. „Naopak, řekl bych, že se zhoršuje. Jedna věc jsou přání eurokomisařů, která jsou mnohdy protichůdná. Druhá věc je interní politika bank a jejich etické kodexy,“ shrnul.

Banky podle něj vedle vlastních omezujících kodexů mají kvůli evropským regulacím sníženou kapacitu na služby pro zbrojaře. „V momentě, kdy zafinancují třeba velkou západní firmu, už jim na další společnosti nezbyde. To mluvím o běžných bankovních službách jako zřízení běžného účtu, vůbec o úvěrech, které máme problémy získat. Považuju to za diskriminaci. Nechápu, proč by nějaký obor měl být diskriminován tím, že nedostane základní bankovní služby,“ popsal.

„Na jednu stranu Evropská komise říká, že je třeba podpořit domácí evropskou základnu výroby, ale zároveň neudělá nic, aby třeba Evropská rozvojová banka financovala obranný průmysl, ta to má přímo zakázáno. Jsou zde vidět dva naprosto brutální střety v Komisi, a tím pádem se to neposouvá dopředu. Jestliže nebude mít obranný průmysl přístup k běžným bankovním službám jako běžnému účtu, performance bondům nebo bid bondům (bankovní záruky, pozn. red.), když nebude mít přístup ke smysluplným úvěrům, nemůže se rozvíjet a nemůže vyrábět zbraně potřebné pro vlastní obranu. Myslím, že Putin se té situaci směje,“ poznamenal Hynek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci rozmetali konvoj ruských tanků. Zkázu obstaral „chytrý“ raketomet

Tagy: