Česká stopa v útocích ukrajinských tajných služeb? Rusko vzneslo překvapivé obvinění

Ruské úřady viní jistého „obyvatele České republiky“, který žil nějakou dobu v Simferopolu na poloostrově Krym, z pokusu o vraždu vojáka, napsala ruská státní agentura TASS. Učinila tak v souvislosti s oznámením ruské tajné služby FSB, že odhalila rozsáhlou síť spolupracovníků ukrajinských tajných služeb, která na Ruskem nelegálně okupovaném poloostrově plánovala útoky, sabotáže a atentáty na proruské úředníky a ruské vojáky. Tvrzení FSB nelze nezávisle ověřit, ruské úřady své informace nijak nepodložily.

„Odpoledne 23. září aktivoval agent Služby bezpečnosti Ukrajiny výbušné zařízení, které umístil pod automobil Chevrolet Aveo. Nicméně kvůli okolnostem, které nemohl ovlivnit, nebyl schopen svůj kriminální čin dokončit,“ uvedla agentura TASS v souvislosti s informací o českém občanovi.

K TÉMATU: Ukrajinci šli k Američanům na kobereček. Analýza odkrývá hádky nad zpackaným protiútokem

V souvislosti s širšími obviněními z útoků a sabotáží ruské úřady podle agentury zadržely či už odsoudily desítky lidí. Ukrajinské úřady se k tvrzení nevyjádřily. „Na českou ambasádu na Ukrajině, jejíž je Krym součástí, se nikdo v souvislosti s tímto případem neobrátil,“ sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

„Všichni obvinění jsou ve vazbě, podávají přiznání a spolupracují při vyšetřování,“ citovala TASS tiskové oddělení ruského vyšetřovacího výboru, který s FSB na případu spolupracuje.

Útoky na infrastrukturu i elity

Ruská tajná služba tvrdí, že s vyšetřovacím výborem zastavila aktivity „hluboce skryté, rozsáhlé zpravodajské sítě ukrajinských speciálních služeb, utvořené k tomu, aby páchala významné sabotáže a teroristické činy“ proti státním orgánům, armádě i dopravní a energetické infrastruktuře na poloostrově. Cíli ukrajinských agentů se podle Federální služby bezpečnosti měli stát zejména šéf krymské okupační správy Sergej Aksjonov, ruský proválečný bloger Alexandr Talipov nebo bývalý ukrajinský poslanec Oleh Carjov.

Carjov, jeden z nejznámějších představitelů proruských separatistů ve východoukrajinském Donbasu, se letos na podzim skutečně terčem útoku stal. Zdroj z ukrajinské tajné služby SBU tehdy agentuře Reuters řekl, že se jednalo o operaci ukrajinských zpravodajských služeb.

„Bezpečnostní složky navíc zabránily uskutečnění 14 teroristických činů a sabotáží včetně vyhození šesti železničních úseků, dvou distribučních center plynu, tří elektrických rozvoden a tří vozidel do povětří,“ uvedla dále FSB. V prohlášení zmiňuje i nalezení desítek výbušných zařízení a více než 200 kilogramů výbušnin. Deset lidí už ruské úřady odsoudily za přípravu sabotáží a dalších osmnáct lidí bylo zadrženo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci rozmetali konvoj ruských tanků. Zkázu obstaral „chytrý“ raketomet

Tagy:
bomba Ukrajina Čech Krym Česko Rusko tajná služba Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Služba bezpečnosti Ukrajiny