Podvod století u soudu: Mladík sliboval zhodnocení peněz, klienty připravil o 2,4 miliardy

Soud s Jakubem Ortinským

„Podvod století“ začal rozplétat soud v Praze

Takzvaný podvod století začal v pondělí rozplétat Městský soud v Praze. Na lavici obžalovaných usedl Jakub Ortinský, kterému se svého času přezdívalo nejmladší český miliardář. Podle obžaloby získal 2,4 miliardy korun, za které si užíval luxusu, podvodem. Tisíce lidí mu svěřily peníze, aby je investoval na burze. Rozsah podvodu dokládá kromě jiného spisový materiál, který má asi 60 tisíc stran.

Žil luxusní život – nakupoval drahá auta, nemovitosti, diamanty nebo zlaté cihly. To všechno teď může vyměnit za vězeňské tepláky, a to až na osm let. Navíc by měl zaplatit peněžitý trest ve výši 25 milionů korun. Tak chce státní zástupce potrestat Jakuba Ortinského, který prostřednictvím společnosti J.O. Investment sliboval zhodnocení úspor.

ČTĚTE TAKÉ: Plán zabít vymahače dluhů na Trutnovsku se zvrtl. Na schůzku přijel i s přítelkyní

„Část lidí mu uvěřila a do celého koloběhu vložila i desítky milionů korun,“ popsal pro CNN Prima NEWS případ novinář MF DNES Václav Janouš. Ortinského firma byla sice zaregistrována u České národní banky, veřejně ale své služby nabízet nesměla. „Využil určitou díru v zákoně, kdy je možno za zjednodušených okolností  založit něco, čemu se říká investiční klub nebo spolek pro investování kvalifikovaných investorů. Všichni, kteří se účastní, by měli být obeznámeni s riziky na finančním trhu, pokud se jedná o investice do 20 lidí,“ uvedla ekonomka Markéta Šichtařová.

Tuto podmínku ale mladík nesplnil. Podle státního zástupce měl ještě se dvěma společníky podvést více než 3 700 lidí a 162 firem, ze kterých měl vylákat téměř 2,4 miliardy korun. Mezi podvedenými byly i celebrity a sportovci – bývalý fotbalista Erich Brabec, skokan na lyžích Pavel Ploc či hokejista Dušan Salfický.

Matka si pořídila mercedes

„Podle toho, co jsem si mapoval, tak si část lidí dnes myslí, že nešlo o podvod, ale že nějakým způsobem vymyslel finanční perpetuum mobile, což tedy podle policie není pravda,“ doplnil Janouš. „Mě vždy překvapí, kolik lidí je ochotno nechat se nachytat na slibovaný výdělek,“ dodala Šichtařová.

Z praní špinavých peněz je obžalována i Ortinského matka Jitka, která je policistka. Z peněz si měla pořídit luxusní mercedes. Jen obžaloba má 384 stran a jednání je u soudu naplánované až do listopadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie varuje před podvodníky s okapy. Seniorku z Ostravy připravili o peníze na pohřeb

Tagy: