Farský: Pan Luzar lže. Podvod na voličích je menšinová vláda, ne předvolební koalice

Jan Farský

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský nesouhlasí s tvrzením, že by koalice PirSTAN a Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) byly podvodem na voličích. „Je to lež. Podvod na voličích je spíš menšinová vláda, protože neodpovídá většinové vůli voličů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zástupci hnutí ANO, SPD a komunistů se velmi často vymezují proti vzniku dvou opozičních koalic. Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman to dokonce považují za „podvod na voličích“. K nim se nově přidal i komunistický poslanec Leo Luzar, který tento výrok řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Chápu pana prezidenta, že hodlá po volbách sestavením vlády pověřit nejsilnější stranu. Dvě velké koalice jsou podle průzkumů těsně v závěsu za vítězným hnutím ANO. Od zástupců koalic už ale zazněly zprávy, že se hned po volbách rozpadnou na jednotlivé strany s vlastními poslaneckými kluby,“ uvedl Luzar.

Poté zmínil své obavy z vysokého počtu stran v Poslanecké sněmovně. „Sestavit vládu s většinou nebude lehké. Vítězná strana (podle průzkumů hnutí ANO, pozn. red.) by tak měla mít právo dostat možnost sestavit vládu. Koalice jsou podvodem na voličích,“ dodal.

Spolu ve vládě, nebo v opozici

I přes jednotlivé poslanecké kluby však představitelé Spolu i PirSTAN garantovali, že buď skončí společně ve vládě, nebo v opozici. Taková domluva byla naznačena i v rámci koalic čili to, že Spolu nebude vládnout bez účastí Pirátů se Starosty a naopak.

„Pan Luzar lže. Podvod na voličích je spíš menšinová vláda, protože neodpovídá většinové vůli voličů. My do povolebního vyjednávání půjdeme jako koalice PirSTAN a také jsme slíbili, že budeme jednat primárně s koalicí Spolu,“ řekl Jan Farský. Podle něj by povolební jednání mohlo být vcelku jednoduché, pokud by obě koalice měly ve Sněmovně většinu.

V tom případě by pak záleželo na Miloši Zemanovi, koho by pověřil sestavením vlády. Buď, jak už v minulosti říkal, by jmenoval premiérem Andreje Babiše, který by ale pravděpodobně nemohl sestavit vládu s důvěrou, nebo by pověřil sestavením nového kabinetu lídra silnější z koalic.

„Záleží na panu prezidentovi, jestli si vybere jednoduché řešení, nebo složité. To by pak mohlo vést klidně k roční ústavní krizi. Ta půjde jen za panem Zemanem. Je to na jeho odpovědnosti, protože jsou to jeho ústavní možnosti,“ zmínil Farský.

Vláda ANO s SPD?

Pro výsledek voleb bude pravděpodobně klíčové, kolik ze stran s menší podporou voličů, jako sociální demokracie, Trikolora, KSČM a Přísaha, překoná pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Čím více jich bude, tím se šance opozičních koalic zmenší.

Ve hře by mohl být opět menšinový kabinet hnutí ANO s ČSSD za podpory komunistů. Hnutí SPD se rovněž netají tím, že by mělo o účast ve vládě zájem. V případě, že by na většinu dosáhlo ANO a SPD, vznik vlády s důvěrou by pravděpodobně blokovaly odlišné programy. SPD totiž trvá na zákoně o obecném referendu.

ANO ale schválení podoby takového referenda, u kterého by stačilo 100 tisíc podpisů pro hlasování o vystoupení z Evropské unie, kategoricky odmítá. Šéf SPD Tomio Okamura také vyloučil vládní spolupráci s ANO, pokud by byl členem kabinetu trestně stíhaný premiér.

Tagy: