Politické namlouvání. S kým jiným spolupracovat než spolu? shodují se Bartoš i Fiala

Ivan Bartoš potvrdil, že si po volbách dovede představit spojenectví s koalicí Spolu. Ještě před rokem ale předseda Pirátů tvrdil, že by si při hledání kompromisů vzájemně vylámali zuby. A předseda ODS a volební lídr koalice Spolu Petr Fiala spojenectví s Piráty a Starosty připustil už dříve. Tmelícím prvkem je mimo jiné vymezení vůči současnému premiérovi Andreji Babišovi.

Středolevá koalice Pirátů a Starostů a středopravicová Spolu jsou ochotné spojit síly dohromady. Loni v září ale předseda Pirátů ještě tvrdil: „Jaké bychom měli styčné body s politikou konzervativní frakce, což má ODS a TOP 09 ve stanovách, a KDU-ČSL konzervativní prokazatelně je? Jaké by byly styčné body třeba v oblasti vzdělávání, když ODS je spíš pro elity? Jaká by byla sociální politika, zdravotnictví, školství? Při hledání průniků v takto zásadních oblastech bychom si vylámali zuby.“

Pět dní před volbami už ale mluví Ivan Bartoš jinak. „Rozdíly v programech jsou. Ale přece úkolem politika je najít nějaký konsenzus, který bude dobrý pro občany v této zemi, a to není vláda Andreje Babiše s SPD či KSČM,“ uvedl nyní.

Spojenectví už dříve připustil lídr koalice SPOLU Petr Fiala. „S kým jiným. Berme to tak, jsou to spíš starostové a trochu Piráti,“ sdělil předseda ODS.

Šéf ČSSD Jan Hamáček je ke spolupráci dvou největších koalic, které do voleb jdou, skeptický. Před měsícem řekl, že podle něj bude ODS usilovat o spolupráci s ANO. „Po volbách se ty koalice rozpadnou, protože všechny strany budou mít poslanecký klub a začne se vyjednávat ne na úrovni koalic, ale na úrovni politických stran,“ podotkl v pořadu CNN Prima NEWS Partie.

Koalice Spolu ale spolupráci s hnutím ANO dlouhodobě odmítá. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si v rámci potenciální vlády s Piráty a Starosty pochvaluje hlavně mezilidské vztahy.

„Myslím, že se dokážeme dohodnout a že vztahy mezi námi předsedy jsou na velmi dobré mezilidské úrovni. A když něco funguje lidsky, tak to funguje i politicky,“ dodal Jurečka. Obě koalice spojují prozápadní orientace a fakt, že nechtějí Babiše za premiéra.

Tagy: