Pozor na nový trik podvodníků. Ohání se logem České pošty, pak důvěřivcům vyluxují účet

Podvod se stativem

Podvod se stativem

Podvodníci mají další trik, jak vyluxovat cizí účet. Tentokrát k tomu zneužívají Českou poštu. Policisté proto občany zejména v období před Vánoci vyzývají k obezřetnosti.

Muž chtěl prodat přes internet stativ, 8. 10. si dal inzerát a o dva dny později ho kontaktovala zájemkyně. „Přes WhatsApp se mi ozvala paní s tím, že je v osmém měsíci těhotenství, nemůže dorazit ke mně domů a že mi pošle kurýra od České pošty,“ vylíčil poškozený.

Poslala mu také odkaz na stránky, kde byl požadavek vyplnit úplně všechny údaje o platební kartě. Na stránkách nechybělo ani logo České pošty. „Vše bylo dobře i češtinářsky napsané. Stránka vypadala opravdu důvěryhodně. Stačilo prokliknout na další stránku, kde to po mně chtělo veškeré údaje o platební kartě včetně CVV kódu,“ popsal poškozený. Poté pochopil, že se jedná o podvod a podal trestní oznámení.

Nejde přitom o ojedinělý případ, strážci zákona evidují i další podobné incidenty. „S takovýmito případy se v poslední době setkáváme a dá se očekávat, že i do budoucna, zejména v období blížících se Vánoc, jich bude nadále přibývat,“ upozornil mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Pošta se ohrazuje

Strážci zákona doporučují pozorně si číst adresu webových stránek, kam chcete vložit své platební údaje. Pokud byste měli pocit, že se vás někdo pokouší podvést, oznamte to policii. „Předtím, než budu někam vkládat údaje o své platební kartě, tak je potřeba si nejprve ověřit samotnou webovou stránku. Případně si udělat rešerši, zdali se tyto stránky nevyskytují někde v souvislosti s podvodnými praktikami jejich provozovatelů,“ doplnil mluvčí.

Proti incidentu se ohradila také Česká pošta. „Nemáme s tím nic společného. Ti podvodníci využívají naše logo a naše firemní barvy. Chtěl bych proto varovat všechny před náznaky toho, že by měli něco platit, ať rozhodně na nic neklikají a nikam nic neposílají, protože se opravdu jedná o podvod,“ informoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Tagy: