Pozor na prašivé dluhopisy, varuje policie. Lidé půjčují peníze, které pak už nikdy neuvidí

Muž s kalkulačkou

Pozor na korporátní dluhopisy

V Česku roste počet případů, kdy podvodníci okrádají drobné investory o veškeré úspory. Na počátku vždy stojí slib nějaké společnosti, že zhodnotí vaše peníze v řádu desítek procent ročně. Policie spolu s Českou národní bankou (ČNB) však před takovými podvodníky s takzvanými prašivými dluhopisy varuje a investorům doporučuje, aby pečlivě zvažovali, komu své peníze svěří.

Kdyby vám někdo slíbil zisk 30 procent, půjčili byste mu? Počet lidí, kteří by na podobnou nabídku kývli, výrazně roste. A podvodníků, kteří takové důvěřivosti využívají, také přibývá. Takto podvedeny jsou pak tisíce lidí včetně důchodců. Svou roli sehrává i strach lidí z rostoucí inflace.

„Je potřeba být obezřetný při investicích do produktů s nebývale vysokým zhodnocením,“ doporučuje mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. V opačném případě pak totiž dochází k situacím, kdy se investor neúspěšně domáhá svých peněz a dlužník je později dopaden s tím, že vlastní několik aut, zlaté cihly či luxusní hodinky.

Sto miliard korun

Podle odhadů se v takzvaných prašivých dluhopisech může v současnosti ukládat až sto miliard českých korun. Ministerstvo financí proto slíbilo, že zpřísní zákon o dluhopisech. Firmy, které nabízejí vysoké zhodnocení, se přitom velmi často nepřímo zaštiťují Českou národní bankou.

„ČNB schválením prospektu rozhodně neprohlašuje, že je firma schopná své závazky splatit. Investor by si měl uvědomit, že může přijít nejen o slíbené výnosy, ale také o částku, kterou firmě půjčil,“ varuje mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Podle odborníků by si investoři měli dávat obzvlášť pozor na nově vzniklé společnosti, které vykazují ztrátu nebo účetní závěrky ani nezveřejňují.

Tagy:
peníze Policie ČR investice podvod půjčka Česká národní banka finance krimi peníze dluh dluhopisy úspory Česko investor Národní centrála proti organizovanému zločinu dlužník prašivé dluhopisy Ministerstvo financí České republiky dluhopis