Tvářil se jako kamarád a z nevidomého zpěváka vylákal 1,5 milionu. Teď půjde za mříže

Trest za oloupení nevidomého padl ve čtvrtek u obvodního soudu Prahy 4. František M., který podle obžaloby okradl nevidomého zpěváka Radka Žaluda, má jít do vězení na dva roky. V minulém roce měl z muzikanta, který ho považoval za svého přítele, údajně vylákat přes 1,5 milionu korun.

Nepravomocně odsouzený František M. u soudu jen klopil hlavu. Slova obžaloby se mu nelíbila. Podle ní měl totiž zneužít peníze na nákup aut a elektroniky, včetně mobilních telefonů, které měly posloužit dalším nevidomým. Odsouzený si ale za tyto peníze podle rozsudku pořídil drahou elektroniku za statisíce korun pro svojí potřebu a mimo jiné si z nich zaplatil i dovolenou. Celkem dostal 1,578 milionu korun. „Nebudu se vyjadřovat,“ řekl František M.

„Soud plně vyhověl podané obžalobě. Uznal obžalovaného vinným žalovaným skutkem beze změny, stejně tak vyhověl navrhovanému trestu,“ sdělila státní zástupkyně Lucie Jindrová.

Zneužití důvěry

„Samozřejmě jsem rád, že Franta byl odsouzen. Jenom za milion a půl být odsouzený na dva roky mi přijde směšné. Ale to je otázka,“ má jasno poškozený zpěvák Radek Žalud, kterého fanoušci obdivují zejména pro jeho výjimečný hlas.

Soudkyně kritizovala, že František M. se choval jako velký kamarád a zneužil zpěvákovy důvěry. „Byly to veškeré peníze, které jsem měl. Byly to rodinné peníze – setry, táty a mámy. Opravdu to bude mít a už má, troufám si tvrdit, existenční následky,“ dodal Žalud.

Nutno dodat, že rozsudek ještě není pravomocný. Obhájce obžalovaného si zatím ponechal lhůtu na rozmyšlenou, jestli se odvolá.

Tagy: