Podzimní rýmička je to nejlepší, co vás může potkat, řekl Hostomský. Zmínil zásadní vitamin

Biochemik Zdeněk Hostomský

Biochemik Zdeněk Hostomský o podzimních nemocech

Prodělat malou rýmu je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou během podzimu udělat, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel Národního institutu virologie a bakteriologie Zdeněk Hostomský. Za důležité označil rovněž péči o imunitní systém, k čemuž je podle něj zásadní vitamin D.

Blíží se podzim a s tím i sezona respiračních onemocnění. Ředitel Národního institutu virologie a bakteriologie Zdeněk Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS varoval před přístupem, kdy se lidé uzavřou, aby se nevystavili žádným nemocem. „Aby imunitní systém dobře fungoval, je důležité, aby byl občas něčím posílen. Na podzimní respirační onemocnění je dobré, když máte nějakou virózku nebo rýmičku na začátku sezony, protože organismus aktivizuje buňky, a když přijde těžší infekce, je to obrovský rozdíl,“ podotkl Hostomský s tím, že malá rýma je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covid jako běžná nemoc? Průběh není vždy mírný, varoval Prymula. Připomněl i vakcíny

Důležité je také pracovat na své imunitě. „Měl by to být dlouhodobý proces, měli bychom na tom pracovat pořád. Pro jakoukoliv infekci jsme vybaveni fantastickým nástrojem, což je náš imunitní systém. Je dobré si ho vážit a také ho podpořit,“ popsal.

Zároveň podotkl, že běžně vdechneme spoustu patogenů, ale dovedeme se s nimi vypořádat. „Systém je strašně komplexní, je tam spousta mikroorganismů, které nám pomáhají přežít,“ řekl Hostomský.

Pro imunitní systém je přitom podle něj důležitý zejména vitamin D. „V létě jsme ho měli dost přes expozici na sluníčku, ale je třeba brát ho i v zimě. Když jsou nějaké infekce, tak se ukazuje, že lidé, kteří jsou hospitalizovaní, mají nízkou úroveň vitaminu D,“ sdělil Hostomský.

Tagy: