Covid jako běžná nemoc? Průběh není vždy mírný, varoval Prymula. Připomněl i vakcíny

Epidemiolog Roman Prymula o variantách očkování proti covidu

Epidemiolog Prymula o zařazení covidu mezi běžná respiprační onemocnění

Ač byl covid celosvětově zařazen do kategorie běžných respiračních onemocnění, jeho průběh není stále nijak mírný, uvedl epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ohledně zvyšujícího se počtu případů této virové nákazy. Příznaky podle něj mohou být i méně obvyklé. Odborník připomněl i nový druh vakcíny, která je již distribuována k využití praktickým lékařům.

„Celosvětově byl covid zařazen do kategorie běžných respiračních onemocnění, mezi nimiž jsou například chřipka, RS viry či jiné,“ uvedl epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS. Přesto je podle něj nutné mít se před tímto onemocněním na pozoru. „Průběh ale není vždy mírný. Podle posledních dat má řada osob až sedmidenní příznaky, tedy bolesti hlavy a vysokou teplotu. Může i docházet ke ztrátě chuti či střevním problémům,“ upozornil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid sílí a má dramatický průběh. Testování je nedostatečné, tvrdí Prymula

Průběh tak může probíhat podle Prymulových slov „multiorgánově“ a nemusí nutně vykazovat obvyklé symptomy respiračního onemocnění. Epidemiolog také očekává, že se kapacita testovacích míst bude v průběhu týdnů zvyšovat. V případě podezření, že člověk onemocněl covidem, je doporučováno nosit při kontaktu s jinými lidmi roušku či respirátor, upozornil rovněž.

„Nová vakcína, která je již distribuována praktickým lékařům, je zaměřena proti konkrétnímu typu mutace. Tvrdí se, že je funkční i proti dalším variantám. Doporučení stále platí pro skupinu obyvatel nad 60 let a pro osoby se sníženou vitální kapacitou plic,“ připomněl Prymula s tím, že obecné doporučení je jedna dávka, aniž by bylo důležité, kolik dávek jedinec absolvoval dříve.

Tagy: