Bolestné loučení s Ladislavem Trojanem: Kolegové mu přišli dát sbohem, kdo dorazil?

Desítky lidí se ve čtvrtek v pražském kostele sv. Ignáce rozloučily s Ladislavem Trojanem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel v neděli ve věku 90 let. Říct poslední sbohem přišlo do kostela mnoho jeho kolegů z filmové i divadelní branže. Dorazily herečky Simona Postlerová a Eliška Balzerová, dále pak herec Jaroslav Satoranský, Otakar Brousek mladší či režisér Jan Hřebejk.

Krátce po půl druhé se začali v kostele sv. Ignáce scházet první smuteční hosté. Mezi prvními dorazil na zádušní mši Jaroslav Satoranský. „Je mi to líto, ale máme každý svůj věk. On byl skvělý člověk, znal jsem ho už z dob studií, protože jsme věkově kousek od sebe. Všichni mu děkujeme, že byl takový prima chlap,“ řekl novinářům.

Před začátkem obřadu u oltáře, kde byla fotografie zesnulého, přítomní zapálili několik svíček. Na místě bylo mnoho květin a smuteční věnce věnované Státním fondem kinematografie a Divadlem Na Fidlovačce.

Rozloučit se se svým oblíbeným hercem přišel také vrátný z Divadla na Vinohradech Jan Veselý. S Ladislavem Trojanem a jeho mladším synem Ivanem se prý zná desítky let. „V divadle pracuji skoro 30 let. Sledoval jsem hlavně Ivana Trojana, když u nás hrál. S jeho tátou jsem se znal důvěrně, protože chodil za Ivanem do divadla a hlavně odjížděl z našeho divadla na zájezdy. Byl to mistr, pozitivní a úžasný člověk. Poslední Potůček umřel,“ řekl Veselý pro CNN Prima NEWS a odkázal tím na seriál z 60. let Tři chlapi v chalupě, v němž Trojan s Lubomírem Lipským a Janem Skopečkem ztělesnili svéráznou rodinu Potůčkových, která hospodařila bez žen.

Na pohřeb legendárního herce dorazil Veselý s kyticí červených růží. „Znal jsem se s panem Skopečkem i panem Lipským. Je to parta lidí, která mě opouští. Ten les se kolem mě kácí. Je to smutné, ale přeju panu Trojanovi, že odešel stářím,“ doplnil.

Mezi přítomnými byli vedle rodinných příslušníků například také režiséři Jan Hřebejk, který s Trojanem před sedmi lety spolupracoval  na seriálu Místo zločinu Plzeň, a Petr Zelenka i zástupci herecké obce Martin Myšička, Klára Pollertová-Trojanová, Simona Postlerová nebo Petr Nárožný, který s Trojanem hrál v zájezdových představeních.

„Mám ho v srdci jako člověka s nesmírným optimismem a radostí. Tak na něj budu vzpomínat já,“ řekla pro CNN Prima NEWS herečka Zuzana Vejvodová. „Budu na něj vzpomínat jako na báječného kolegu, se kterým byla vždycky legrace. Byl neustále mladý, až do posledních hodin byl mladší než my všichni,“ sdělil herec Otakar Brousek mladší.

Rozloučit se přišel také přední chirurg Pavel Pafko. „Jako herec dělal strašně moc práce a myslím si, že ho lidé měli rádi,“ uvedl lékař, jehož dcera Barbora je manželkou Ondřeje Trojana.

Rodina zvolila jednoduchou podobu parte. Nezdobí je žádná fotografie, jen černá ratolest a citát z knihy Bílá velryba od spisovatele Hermana Melvilla: „Život je cesta, která vede domů...“

Ladislav Trojan se narodil v Praze, už v dětství hrál ochotnické divadlo a věnoval se i baletu. Po vystudování DAMU získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kde začínal postavami milovníků, brzy se ale prosadil i jako představitel komediálních rolí. Po sedmi letech přešel do Městských divadel pražských, kde setrval až do odchodu do penze. Po opuštění stálého angažmá pak hostoval na několika scénách. Hrál i v zájezdových představeních, například s Květou Fialovou a Petrem Nárožným v komedii Tři na lavičce.

Filmografie Ladislava Trojana zahrnuje více než 100 položek, častěji než ve filmu působil pro televizi. Divákům se zapsal do povědomí v populárním seriálu Jaroslava Dietla a Jiřího Hubače Tři chlapi v chalupě. Malé děti znají Ladislava Trojana z Kouzelné školky, kterou v letech 2011 až 2018 moderoval jako děda Láďa.

Tagy: