Pojďme žít bez vlády a volně dýchat. Proti opatřením protestovaly stovky lidí

Lidé v Praze demonstrovali

Na Václavském a Palackého náměstí v Praze se v neděli odpoledne sešlo několik stovek lidí, aby zde protestovali proti vládním protiepidemickým opatřením. Na demonstraci dorazili v převážné většině bez roušek, rozestupy mezi sebou nedodržují. Účastníci obou protestů se na Můstku spojili a společně vyrazili k Úřadu vlády, kam došli za hodinu. Prošli kolem budovy, kde skandovali a odtud se začali rozcházet pryč.

Posted by Manifest.cz on Sunday, December 6, 2020

Podle pořadatelů se demonstranti zhruba v 15:00 vydali na pochod z Václavského náměstí přes Staroměstské náměstí a Mánesův most na Klárov. Z Palackého náměstí chvíli před 15:00 vyrazili účastníci protestu kolem Národního divadla na Můstek.

Lidé si na demonstrace přinesli české i slovenské vlajky a transparenty s nápisy „Pokud my, tak vy první“ odkazující na možnou vakcinaci proti covidu. Někteří protestující dorazili v rytířském brnění na koni představujícím blanické rytíře. Protestovali poklidně, dohlížely na ně desítky policistů.

„Policisté pouze upozorňovali účastníky, aby dodržovali vládní nařízení,“ uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová. Řešili s nimi například nenasazené roušky. Demonstrací se může v současné době účastnit nejvíce stovka lidí, a to ve skupinách po 20 účastnících. Musejí zachovávat rozestupy mezi skupinami alespoň dva metry a každý musí mít zakrytá ústa a nos. Kvůli počtu účastníků ale policisté nezasáhli.

Z Václavského náměstí následně před čtvrtou hodinou odpoledne demonstranti z obou shromáždění společně vyrazili k Úřadu vlády, kam došli o hodinu později. Účastníků bylo odhadem kolem tisícovky, policisté však počty lidí nesdělili.

V průběhu pochodu policisté na Čechově mostě zajistili muže, který měl u sebe drogy. Následně byl předveden na policejní služebnu. Další zákroky proti demonstrantům policisté zatím neoznámili.

Demonstraci nazvanou Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci svolali pořadatelé přes sociální sítě. „Zavádění totality pokračuje dál a my si to necháváme líbit. Pojďme žít bez vlády a jejích opatření. Pojďme žít a volně dýchat, jako jsme žili o loňských Vánocích,“ uvedl organizátor David Tesař ve facebookové pozvánce na nedělní protest.

Přes 400 lidí avizovalo, že dorazí na Palackého náměstí, zhruba tři stovky uvedly, že přijdou na Václavské náměstí. Svolavatelé pochodu vládu ve veřejné výzvě zároveň požádali, aby uzavřeným provozům poskytla podporu a také aby upustila od celoplošných opatření.

Shromáždění na Palackého náměstí nazvali organizátoři Mikulášská demonstrace proti vládním nařízením s průvodem. Účastníky vyzvali, aby dorazili v maskách Mikulášů, andělů a čertů. A někteří jejich žádost vyslyšeli.

Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru se na Manifestaci za svobodu a pravdu sešli také 28. října na pražském náměstí Republiky.

Tagy:
demonstrace protest Václavské náměstí Staroměstské náměstí protesty demonstranti Úřad vlády vláda Praha Praha odpůrci roušek vládní nařízení Palackého náměstí Národní divadlo v Praze Úřad vlády České republiky Můstek Mánesův most