Účet za silvestra: Potyčky v Praze, pokuty i popálený policista. Hasiči řešili stovku požárů

Silvestr 2023 v Praze

Silvestrovská noc očima bezpečnostních složek

Silvestrovský večer v Praze byl letos klidnější než v předešlých letech, sdělila mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Pražská záchranná služba zaznamenala v centru hlavního města 14 případů a v souvislosti s novoročními oslavami měla 25 výjezdů. Hasiči informovali, že během první hodiny letošního roku řešili v celé ČR 109 událostí, z toho 98 požárů. Konkrétně v Praze bylo zásahů hasičů spojených s oslavami meziročně méně.

„V tomto okamžiku za pražskou policii mohu říct, že se jedná o silvestrovský klidný večer, který jsme dlouhá léta nezažili,“ uvedla v pondělí v jednu hodinu ráno Kropáčová.

ČTĚTE TAKÉ: Hazard s pyrotechnikou se nevyplácí, varují hasiči. Radí, jak předejít tragédii

„Během silvestrovských a novoročních oslav jsme evidovali v Praze do 2:00 celkem 38 požárů od zábavní pyrotechniky. Je to méně než v loňském roce,“ napsali na sociální síť X pražští hasiči.

Pražská záchranná služba krátce po půlnoci uvedla, že jeden člověk s úrazem od zábavní pyrotechniky bude mít trvalé následky.

„Do 1:00 jsme řešili v Praze pouhých několik incidentů, omezili jsme na osobní svobodě celkem sedm osob, které se dopustily potyček v horní i spodní části Václavského náměstí,“ uvedla policejní mluvčí. Policisté uložili několik desítek pokut lidem, kteří použili pyrotechniku v zakázané oblasti.

„Při těchto opatřeních jeden z policistů, který zajišťoval bezpečnost ve vrchní části Václavského náměstí, utrpěl popáleninu, která byla způsobena odpálenou pyrotechnikou. Byl převezen k ošetření,“ dodala Kropáčová.

Po oslavách příchodu nového roku přichází na řadu také pravidelný úklid pražských ulic. Technická správa komunikací (TSK) již dříve oznámila, že nejpozději ve 3:00 začnou stroje uklízet na Václavském náměstí, Hradčanském náměstí a na dalších klíčových místech. Úklid bude zajišťovat stovka lidí a 30 strojů. V případě, že nezačne sněžit, skončí hrubý úklid nejpozději v 10:00 a všechny komunikace budou dočištěny maximálně do 14:00, uvedla TSK.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Honěná s dědečkem Hříbečkem a mini-Nacher s oplatkou. Politici se svérázně loučili s rokem 2023

Tagy: